søndag 29. august 2010

Slutten av august

2010-08-29 Hagen (3)
Det går mot høst i hagen. De tidligste agapanthusene har for lengst blomstret av – og nye frø er i ferd med å dannes. – Du kan godt la noen av frøkapslene utvikle frø og så dine egne agapanthus, men lar du samtlige blomsterstilker gå i frø – da bruker planten mye energi på å lage frø – og det vil gå ut over neste års blomstring.
Så hvis du ikke har tenkt å drive fram dine egne planter, – så bør du fjerne frøstandene på et tidlig tidspunkt!
2010-08-29 Hagen (6)
Heldigvis er det fortsatt noen av agapantusene som blomstrer – det er fint å ha ulike sorter som kommer til litt forskjellige tider, for de deilig himmelblå blomstene kan vi aldri få for mange av i hagen! – Her, ved trappa, står en agapanthus sammen med hibiscus og canna. – Alt i potter, så er det bare å lempe dem inn i kjelleren når høsten begynner å true med kuldegrader!
2010-08-29 Hagen (12)
I østveggen vår strekker kjempeverbenaene seg mot himmelen. – De høyeste rekker meg nesten til nesen! Jeg holdt på å gi blaffen i hele kjempeverbenaen – for “alle” sa (og skrev) at den må såes under lys inne i februar for å rekke å blomstre i løpet av sommeren.
Men det stemmer heldigvis ikke. – Jeg har sett at kjempeverbena har overlevd vinteren i Stavangerområdet, men i hagen vår på sørlandet har den ikke klart seg. – Men den frør seg! Og hvert år graver jeg opp et par brett (40-80) små frøplanter der jeg finner dem i hagen, gir dem et par uker med TLC (tender loving care) i drivhuset, og planter dem ut igjen. – Da har de strukket seg betraktelig – og får et godt forsprang på de som blir stående igjen i hagen. – Men – for all del – de som står igjen i hagen er også praktfulle i slutten av august og utover i hele september. – Og slik jeg ser det er det slett ikke så dumt å ha noe som står på sitt fineste da heller!
Kan vel også skyte inn at kjempeverbena er nydelig sammen med gule blomster…
2010-08-29 Hagen (22)
Jeg har gang på gang vendt tilbake til mine frøsådde georginer! Her er en av dem! Jeg har fått en mengde ulike farger og former, og har droppet min opprinnelige plan om å ta vare på den peneste halvdelen av plantene! – Jeg skal ta vare på alle!!!
2010-08-29 Hagen (24)
Nok en frøsådd georgine, ‘Bishop’s Children’. – De fleste ble røde, omtrent som den kjente ‘Bishop of Llandaff’, men noen gikk mer mot oransje – og andre mot rosa, som denne. Felles for dem er fargen på bladverket – mørkt og dramatisk!
2010-08-29 Hagen (32)
Hagerørkveinen står med gyldne aks – og en mengde knekte blader som er fulle av rust og sopp. Men det gjør ikke så mye egentlig. – Den har gjort jobben sin, og er fremdeles vakker, sjøl om halvparten av aksene har knekt på grunn av vind og regn. – Med en grønn bakgrunn av elefantgrass ble det et ganske pent motiv.
2010-08-29 Hagen (43)
Og slik ser tua ut – den er omtrent så høy som meg – eller som en gjennomsnittlig norsk mann! Gule solhatter følger med, de flytter seg rundt i hagen som de selv vil.
2010-08-29 Hagen (47)
Jeg nevnte elefantgrasset ovenfor, – det står nesten tre meter høyt, men rekker ikke å få modne aks hos oss. – Vi har imidlertid noen lavere sorter som rekker det – og står med nydelige aks gjennom det meste av vinteren.
Den rosalilla blomsten i bakgrunnen er storhjortetrøst. Den blir et par meter høy, og er fin hvis man vil ha noe som ruver litt!
2010-08-29 Hagen (71)
Et grønt pinnsvin – eller en sammenkrøllet larve? Nei, det er frøstanden på kastanjetreet!
2010-08-29 Hagen (90)
I slutten av august begynner druene å modnes – og i løpet av september kan vi gå og spise modne druer stadig vekk. Vi har to latviske sorter som heter ‘Velze’ og ‘Guna’. Den ene blir rød, den andre grønn, men søte og gode er de begge to. Eller, noe mer syrlige enn druer man kjøper i butikken, men det er likevel noe eget med å spise druer man har dyrket selv! – Druene på dette bildet skal få litt mer farge før de havner i munnen, – men de er slett ikke så verst å spise nå heller!
2010-08-29 Hagen (96)
I år hoppet blåregnen vår over vårblomstringa si (som er den “egentlige” blomstringa). Men som vanlig kom den med knopper og blomster i august. – Ingen ting er som en “ekstrabonus” (sjøl om jeg vel ikke kan kalle det i år – ettersom maiblomstringa som sagt uteble). – Jeg regner med det var den harde vinteren som tok knekken på vårblomstringa. – Vel, vel – både duften og fargene på blomstene er like velkomne nå!
2010-08-29 Hagen (99)
2010-08-29 Hagen (108)
Jeg begynte dagens blogginnlegg med å skryte av de blå agapanthusene. – De er ikke akkurat stygge de hvite heller. – Og man trenger ikke velge! Jeg sier: “Jatakk – begge deler!”
Ha en strålende høst alle sammen – og nyt alt det fantastiske som hagene våre gir oss!
Hilsen Knut Olav

søndag 22. august 2010

Gratis frø (avsluttet)!

I dag har jeg vært ute og tatt frø i hagen. Og de har jeg tenkt å dele ut til dere som er trofaste lesere av bloggen min (eller tilfeldigvis detter innom).
Her er utvalget:
1. Valmue (Papaver somniferum), lilla, ettårig, blir fra 15-100 cm alt etter om den har det “trangt” eller om den får god plass, vann og gjødsel. – Fine frøkapsler.
2010-07-09 Hagen (62)
2. Fløyelstjæreblomst (Lychnis coronaria), rosa blomster, gråaktige stengler og blader, toårig (rosett ene året, blomstrer neste). En drøy halvmeter høy, liker å ha det litt tørt.
2010-07-09 Hagen (43)
3. Kjempescabiosa (Cephalaria gigantea), lys gule blomster på lange, tynne stengler. Staude. To meter høy (eller vel så det), og står og vaier nydelig i vinden. Lite blader, bortsett fra ei god tue som blomsterstenglene reiser seg opp fra.
2009-07-04 Resized (69)
4. Pagodeblomst (Phlomis russeliana), lysgule blomster i “pagoder” oppover langs stive, sterke stilker som ikke trenger noen oppbinding. Cirka en meter høy. God bunndekker, med store, myke blader. Frøstandene tørker og står dekorative gjennom det meste av vinteren.
2010-06-30 Hagen (52)
5. Graslilje (Paradisea liliastrum), hvite blomster, en snau halvmeter høy. Ser litt ut som ei grasstuste, men med fine hvite blomster på forsommeren. – Må sås i ei tue, ellers ser det veldig spedt og puslete ut.
2009-06-16 (37)
6. Rakettblomst (Kniphofia), oransje/gule blomster, cirka en meter høy. Ser eksotisk ut, men har klart seg greit ned til 15-20 kuldegrader hos oss – uten noen form for vinterdekke.
2010-06-30 Hagen (139)
7. Ridderspore (Delphinium), nydelig blå, blir ca halvannen meter høy. (Kun få frø)…
2009-08-30 Hagen i august (7)
Hvis du er interessert i frø fra en av disse, kan du sende meg en frankert konvolutt med ditt navn og adresse på, så sender jeg deg frø så langt det rekker! Legg i en liten lapp med hva du har lyst på, gjerne med et alternativ dersom det skulle bli tomt for førstevalget.
(Hvis du vil forsikre deg om at jeg fortsatt har frø igjen før du sender konvolutt, kan du sende meg en e-mail til meg på knut.o.moell@gmail.com i forkant).
Adressen du sender til er: Knut Olav Møll, Mjughaug terrasse 10, 4048 Hafrsfjord.
Hilsen Knut Olav

Red 2010-09-15: I dag avslutter jeg tilbudet om gratis frø. - Noen er sendt, noen ligger pakket klar - og en konvolutt jeg fikk i posten for et par uker siden ble liggende igjen sist jeg var på sørlandet - og vil derfor ikke bli pakket og sendt før om halvanna uke. - Men den kommer (til deg som kanskje synes du må vente litt lenge!)
Knut Olav

torsdag 12. august 2010

Siste stikk

Tirsdag 10. august og det er på tide å pakke sammen og komme oss vestover igjen. 7 uker på sørlandet er over. Hagen har måttet klare seg litt mer på egenhånd i år enn tidligere, for huset måtte males – og så har minsten krevd sitt. 10 måneder har hun blitt nå, Karen, og vet hva hun vil!
Men det har ikke grodd helt under! Slik så det ut da vi reiste:
2010-08-10 Hagen (3)
Gule margeritter og kjempeverbena står mellom ettårige valmuer og lammeøre i østveggen av huset. Her er det tørt, men i år har vi klart å fått vannet, så da ser det ganske bra ut likevel!
2010-08-10 Hagen (4)
Under pergolaen står det potter med ulike geranium, samt oleander og hibiscus.
2010-08-10 Hagen (9)
De fleste agapanthusene våre er blå, men vi har noen hvite også. – Denne kommer til å være nydelig når vi kommer nedover igjen!
2010-08-10 Hagen (13)
2010-08-10 Hagen (14)
Jada, det ble litt blomster i kjøkkenhagen i år også!
2010-08-10 Hagen (16)
Kanskje litt mye gult i det lille staudebedet?
2010-08-10 Hagen (20)
Dette bildet er jeg litt fornøyd med: Her ser du vanlige purpursolhatt i forgrunnen, men lenger bak i bildet kan du se en som er oransjerosa, og bakerst en gul! De to sistnevnte kjøpte jeg i fjor sommer, så det var kjekt de klarte å etablere seg og komme igjen!
2010-08-10 Hagen (34)
Kombinasjonen jeg pratet om i fjor: Fløyelstjæreblomst og brungul solhatt. – Jeg synes det er en sprek kombinasjon, og plantene har faktisk sørget for den selv ved å frø seg og vokse på samme stedet.
2010-08-10 Hagen (36)
Det store staudebedet. Mange av plantene er betydelig lavere i år enn i fjor, jeg regner med det skyldes tørken på forsommeren, men kan sjølsagt også være at jeg fikk gjødslet mer i fjor enn i år!
2010-08-10 Hagen (39)
Sommerhyasint. Vil du vite mer om den kan du finne et eget blogginnlegg om denne planten om du leter i arkivet i høyre spalte.
2010-08-10 Hagen (47)
I år blir det valnøtter! Ikke bare to som i fjor – heller ikke fire (jeg håpet på årlig doblig de første åra), men faktisk en god del!
2010-08-10 Hagen (55)
Og jammen blir det druer i garasjeveggen i år! I fjor var det kun blader, men det skyldtes nok at jeg flyttet plantene i forfjor, på helt “feil” tidspunkt – og jeg trodde i grunnen jeg hadde tatt knekken på dem. – Men så brukte de fjoråret på å komme til hektene igjen – og i år blir det masse (forhåpentligvis) fine druer.
2010-08-10 Hagen (58)
Nymalt og pent! – Men tilbake til overskriften “Siste stikk”. – Det var det en stakkars bie eller veps som fikk… – Jeg har løpt barbeint rundt i hagen i hele sommer, men en liten halvtime før vi skulle dra stoppet ved ripsbuskene for å stappe i meg noen never rips. Da klarte jeg på et eller annet vis å plassere foten min på dette stakkars lille insektet, som bare gjorde det det kunne – og dermed fikk siste stikk…
Jeg er heldigvis ikke allergisk, og direkte vondt gjorde det ikke, jeg vil heller si at det var ubehagelig. Men det kjentes både samme dag og dagen etter. – Imidlertid gikk det vel verre for bien…
Ha en riktig fin ettersommer!
Knut Olav

søndag 1. august 2010

Erter

2010-07-30 Hagen (103)
Jeg sådde både blomstererter og sukkererter i år – og disse blomstrer nå! Ganske søte blomster synes jeg.
2010-07-30 Hagen (96)
Jeg trodde sukkererter hadde hvite blomster, men tydelig ikke alle. Jeg synes det var ganske koselig med en sukkerert som også hade nydelige rosalilla blomster.
2010-07-30 Hagen (95)
Og jammen er det bare å begynne å spise sukkerertene!
Knut Olav
PS. Blomsterertene derimot – de har tatt seg god tid, og er fortsatt bare 20-30 centimeter høye. Så mulig jeg har gjort eller annet galt med dem. – Men da er det ihvertfall bra at sukkerertene blomstrer!