Men i våre norske hager, med sine lange lyse kvelder, er virkelig sommerhyasinten en berikelse for hagen. Plantet i nærheten av en busk med vierhortensia, hvite roser – eller andre busker med hvite blomster, danner den et «partnerskap» med de andre plantene som framhever det beste med begge parter.
Sommerhyasinten har blekt grønne blader, som gjerne ikke begynner å komme opp av jorda før godt uti juni. - Knoppene kommer i begynnelsen av juli, og blomstringen er på sitt flotteste i slutten av samme måned. Et tyve-tredvetalls grønnhvite knopper henger langs stilken, og gjør at sommerhysinten minner om en gammel, litt løst sammensatt hyasint (svibel).
Men, - det er slett ingen sart liten skapning vi snakker om. Vinterkulde ned til 15-20 minusgrader går faktisk bra! (Og har noen erfaringer med enda overvintring ute i enda kaldere vintre, så gi oss gjerne beskjed!) Planten vil gjerne stå godt drenert – og solrikt.
Det går an å få kjøpt knoller på nettet, eller man kan kanskje klare å få tak på frø. - Vi sådde sommerhyasint for en del år siden, og ettersom vi trodde det var snakk om en litt sart plante, fikk de overvintre inne første vinteren. Men neste år oppdaget vi at der vi hadde tømt noen potter med jord som det hadde vært frø av sommerhyasintene i, der vokste det opp små frøplanter som bare det! Og dermed skjønte vi at vi ikke trengte bekymre oss så mye for hardførheten!
Har du lyst, har du lov, er det noe som heter. - Og sommerhyasint vil vi absolutt anbefale at du holder øynene åpne for – og prøver i din egen hage dersom du er så heldig at du får tak på enten frø eller knoller! Du kommer ikke til å angre, det er en herlig plante!
Knut Olav
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar