torsdag 27. mai 2010

Stikle - Eryngium

I andre halvdel av juli – og utover i august, står stiklene våre dramatiske og flotte i hagen. Vi har et par ulike sorter, og de frør seg så de dukker opp både her og der.
Første året blir det bare en liten bladrosett, men året deretter kommer det lange, blågråaktige stengler med spesielle blå blomster. Den ene sorten vi har ser ganske skummel ut – og er faktisk ganske spiss i kantene, men den andre er bare søt og koselig. (Skjønt, den stikker vel litt den også hvis man blir for nærgående). Det er bare den sistnevnte jeg har bilder av.
2009-07-28 Hagen på Møll (66)
Her står den i bedet sammen med gule liljer og gul solhatt (og masse annet). Bildet er fra slutten av juli 2009.
2009-07-28 Hagen på Møll (70)
Samme planten, fra motsatt side. Her kan du bedre se hvordan den ser ut, med lange blåaktige stilker og noen små blader oppover langs stilken.
Noen stikler er stauder, mens andre er toårige. – Hvis man liker dem og har lyst til å ha dem i hagen, så kan det jo være greit å satse på sorter som er stauder. – Jeg har sådd våre, og det var ingen vanskelig sak… – Og som sagt frøsår de seg, i sånn passe moderate mengder, så det blir ikke noe problem!
2009-07-29 Hagen i juli (100)
Dette bildet er jeg ganske fornøyd med! Jeg synes stiklene rett og slett ser ganske “søte” ut!
Men hvor planter man stikle da? Jo, i full sol, og gjerne der det er tørt! Stikle er en perfekt plante å ha på disse “vanskelige” tørre stedene i hagen der få andre trives! – Og det er jo alltid mye kjekkere å ha en plante som trives på et slikt sted, enn en som man må gå og stelle og se etter hele tiden! I et bed inntil husveggen blir det jo ofte for tørt for mange planter, – og da kan stikler være et godt alternativ!
De er fine sammen med gul solhatt, som også liker seg ganske godt der det er tørt, og med fløyelstjæreblomst.Og til slutt får jeg kanskje nevne at både bier og humler liker dem godt! – De vil vi jo gjerne også ha rikelig av i hagen!
Knut Olav

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar