søndag 30. mai 2010

…men man skal jo ikke takke…

Har du noen gang opplevd at du får følgende reaksjon når du gir noen en plante fra hagen, eller en avlegger du har satt og som er stor nok til å gis bort: “Oi, den var fin – den vil jeg gjerne ha - men man skal jo ikke takke for en avlegger!”
Jeg har opplevd det flere ganger, og jeg lurer litt på hva det er for en tankegang som ligger bak…
Hva er det som gjør at noen tenker at de ikke skal takke for en gave de får når det er snakk om en plante? – Jeg håper noen av dere som leser dette kan hjelpe meg litt med å finne en forklaring på dette.
2010-05-24 Hagen (33)
Jeg høres kanskje ut som en skuffet giver, som blir snytt for takken, – og det er jeg kanskje, men det er på en måte ikke det som er hovedpoenget mitt her…
Hva er det som får voksne damer (ja, for sjøl om jeg ikke liker å si det, så er det vel bare dem jeg har hørt det fra…) til å mene at man ikke skal takke for en plante man har fått?
Uansett hva slags motiv (bevisst eller ubevisst) som ligger bak: Hvis man får en gave som man setter pris på og synes er fin – da sier man takk!
Knut Olav

8 kommentarer:

 1. Helt enig:) Har hørt dette flere ganger jeg også, men jeg vet heller ikke hvorfor...

  Hagen din er forresten kjempeflott i år også. Mange spennende planter du viser:)

  SvarSlett
 2. Kan det være en tradisjon lignende den man har på teater, at man aldri skal si lykke til før premieren (heller Break a leg)?

  SvarSlett
 3. ...eller at man har lært at avleggere skal man egentlig stjele for å lykkes med dem... Merkelig uansett;)

  SvarSlett
 4. Jeg har heller aldri fått noen annen forklaring på dette enn overtro, men hva bakgrunnen for dette skulle være har jeg ikke hørt noe om. Hvor teorien om at planter man ikke takker for ikke skulle vokse er merkelig. Hadde gjerne likt å høre en forklaring på dette jeg også. "Stjeleteorien" er også utbredt, men den har jeg vel i liten grad forsøkt meg på (annet enn fra veikanten, men det er vel knapt å definere som stjeling).

  Selv takker jeg alltid og jeg kan ikke se at plantene lider av det. :)

  SvarSlett
 5. Dette er fra gammelt av. En skulle ikke takke, for da gikk det ikke bra med plantene. Der jeg kommer fra, skulle en "ta" avlegger uten at noen så det. Da ble de bli store og flotte.
  Og er det ikke værre enn det, så syns jeg denne tradisjonen er helt ok.
  Etterpå har vi i familien hatt mange latterstunder med når og hvordan vi "stjal" avleggerne.

  :)

  SvarSlett
 6. Ha, ha - hadde en dame som fikk både fine stiklinger og oppgravde avlegger av to sorter - hun takket ihvertfall - hvis ikke hadde hun ikke fått annet enn de fine stiklingene ihvertfall :-)

  SvarSlett
 7. Ja, jeg har også vært inne på om det kan være denne "stjeleteorien", med at man skal knipe avleggere uten at noen ser det. - Og jeg er ganske overbevist om at dersom man ønsker seg en stikling så sterkt at man knabber den med seg - da er vel sjansene store for at man også passer så godt på den at det blir en flott plante med tiden!

  Ellers har jeg lurt på om det kan være overdrevent ydmyke hageeiere som har sagt "Ånei, du, det er da slett ingen ting å takke for!"

  Jeg synes nå uansett at det er en teit ting at "man ikke skal takke"! Så neste gang jeg gir noen en plante og de svarer med at "Ja, man skal jo ikke takke...", så kommer jeg til å svare (hvis jeg klarer å summe meg): "Hvorfor synes du ikke det?" - Da kan det jo bli artig å høre hva svaret blir.

  Alternativt: "Den som ikke kan takke fortjener heller ikke å få!" (Men jeg vet ikke om jeg klarer å være sååå "slem"!)

  Takk for hyggelige kommentarer alle! - Tusen takk! ;-)

  Knut Olav

  SvarSlett
 8. Kjenner jeg deg rett Knut Olav så klarer du nok å summe deg hvis noen sier at man ikke skal takke. Jeg synes nå at man skal takke uansett om man liker gaven eller ikke. Så lenge den er gitt i god tro. Kos deg i hagen. Klem fra Britt

  SvarSlett