lørdag 1. mai 2010

Et av livets mange små under

2010-05-01 Dahlia, frøplanter (4)

Så tørre, og tilsynelatende livløse, i dette tilfellet noen poser med georginefrø, – men likevel så fulle av potensiale og livskraft! – På mandag (26.04.10) sådde jeg omsider mine fem poser med georginefrø. – I snitt tror jeg det var 50-60 frø i hver pose.

Fra Impecta i Sverige hadde jeg kjøpt to poser:
- Dahlia hortensis ‘Decorative giants’ og
- Dahlia hortensis ‘Pompon Lilliput’

Thompson & Morgan i England hadde sendt meg:
- Dahlia ‘Showpiece mixed hybrids’ (kode 6221)
- Dahlia ‘Giant hybrids mixed’ (kode1498) og
- Dahlia varibilis ‘Bishop’s children’ (kode 7035)

Hadde jeg hatt tilgang på drivhus her, eller mer plass så jeg kunne prikla ut og hatt brettene med småplanter under kunstig lys, så hadde jeg sådd for lenge siden, men når vi bor 200 km fra hagen – i leilighet – og alt som skal i hagen må fraktes med bil (i tillegg til all annen baggasje) sier det seg selv at det er begrenset hvor tidlig man kan begynne – og hvor mye vi får med oss…

2010-05-01 Dahlia, frøplanter (1)
På samtlige frøposer sto det at det vanligvis vil ta 7-21 dager før frøene spirer, ved 18-20 grader. Vel, etter bare tre dager begynte de første, bleke spirene å vise seg! Og jeg begynte å telle!
Fem spede små spirer på torsdag morgen, omtrent tyve midt på dagen – og cirka 40 på ettermiddagen. Dagen etter var det omtrent dobbelt så mange – og da kvelden kom cirka 120 fine små spirer. I dag, fem dager etter at frøene kom i jorda, nærmer det seg 200 småplanter – og vissheten om at dette kommer til å ta plass er i ferd med å sige inn…

2010-05-01 Dahlia, frøplanter (6)
I femten kvadratiske potter er det nå altså et snitt på drøyt 12 planter – og jeg må snart begynne å prikle ut så de skal få utvikle seg best mulig! Det er fantastisk, men samtidig en utfordring å sørge for at de får så gode vekstvilkår som mulig, med mye lys, så de blir små og lubne planter – og ikke lange og stranglete…

I kjøkkenhagen skal de få vokse, 25 og 25 sammen i de kvadratiske kassene mine i kjøkkenhagen. Fem kasser har jeg foreløpig “satt av” til georginene mine, så her er det mulig at det blir harde runder med “utstemming” allerede i løpet av kort tid! – Jeg har skjønt at jeg rett og slett må bli flinkere til det! Jeg har en lei tendens til å spare på alt det kan bli noe av, om det så bare er et skudd som har knekt på en rosebusk. – Og forbløffende ofte blir det faktisk noe av det også!

Vel, jeg skal avslutte dagens blogginnlegg med å vise noen bilder av de georginene vi allerede har i hagen, og som snart skal plantes i potter i drivhuset for å komme litt tidligere i gang enn om jeg hadde plantet dem direkte ut. – Det gjør jeg aldri før i andre halvdel av mai, eller helst ikke før 1. juni

2009-09-21 September (13)
Dahlia ‘My love’ er georginen som jeg “begynte med” for mange år siden, og som jeg i løpet av få år formerte opp fra en 10-20 planter til jeg hadde 400 – og plantet samtlige i ett stort bed! Det ble virkelig vakkert. – Og hvite blomster gjør seg veldig godt i hagen – særlig utover høstkveldene når de begynner å bli mørkere igjen. – Da “lyser” de opp i hagen og viser seg fram når mørket faller på – og alle de andre blomstene har “gjemt seg” for kvelden!
Men det ble for mye arbeid. Jeg solgte noen av dem, ga vekk en haug – og heiv halvparten på komposthaugen. Sparte på et par knoller bare, – men jeg har litt flere nå…

2009-09-21 September (15)
Dahlia ‘Smokey’ har ingen blomster som er helt like – knapt to kronblader på samme blomst er like. Den er annerledes og morsom. Jeg kjøpte en knolle for noen år siden, men den er heldigvis ikke like “ille” til å fordoble seg som ‘My love’.

2009-09-21 September (25)
Dahlia ‘Bishop of Llandaff’ er ei georgine jeg var på jakt etter et par år før jeg endelig kom over den. – Alt kan sikkert skaffes med det samme, om man bare leter godt nok, eller har kontakter, men jeg liker å ha noen ting jeg er på jakt etter, og som det tar litt tid før jeg finner! – Desto større er gleden når jeg endelig kommer over dem! – Som da jeg fant et brett med Cyclamen coum på Tronsholen i Sandnes i påska for noen år siden, eller georginen på bildet ‘Bishop of Llandaff’, som jeg fant på Randesund for enda flere år siden.
Av de tre sortene jeg har vist er det denne som har knoller som er vanskeligst å overvintre. – Det vil si – den er ikke “vanskelig” akkurat, men samtlige andre knoller klarer tilsynelatende vinteren bedre. Disse knollene tørker mer inn, men det er kanskje ikke så unaturlig, i og med at de andre har tykkere, kraftigere knoller, og dermed større volum i forhold til overflate…

Men det som må nevnes om ‘Bishop of Llandaff’ er at den har rødt bladverk – og det håper jeg at noen av plantene jeg har sådd skal få også, nemlig de som heter ‘Bishop’s children’. – Den har en ganske “striking” fargekombinasjon av rødt bladverk og varmrøde enkle blomster, med litt gult i midten!
Georginebildene mine er tatt 21. september 2009, bildene av frøplantene er tatt i dag, 1. mai 2010, – så blir det spennende å se hvordan småplantene vil utvikle seg i løpet av sommeren – og om de vil gi oss fine blomster når vi igjen kommer godt uti september!

Forøvrig: Ha en nydelig 1. mai alle sammen. Jeg skal ikke bruke den til å jobbe i hagen i år, men jeg må nok innrømme at det har mer å gjøre med at jeg er 20 mil unna hagen enn av arbeider-idealistiske grunner…

Knut Olav

1 kommentar:

  1. Tak for hyggelig histore. Jeg har aldrig prøvet så så dahlier. Du skal have tak, fordi du linker. det gør jeg ogsp til dig nu.

    Bh Claus

    SvarSlett