Hagen på Sørlandet

Det er over sju år siden jeg skrev presentasjonen av hagen vår på Sørlandet. Et halvt år tidligere hadde vi blitt foreldre til ei nydelig lita jente, og halvannet år senere kom det ei til - i følge med en tvillingbror! Det ble naturlig nok endringer i prioriteringene! Hagen på Sørlandet falt ned et stykke på prioriteringslista, og et par år besto hagearbeidet mest i å forenkle, forenkle, forenkle...
Og å gjøre trygt! Noen av de mest giftige plantene ble fjernet, mens andre ble plassert "innerst, bakerst". - Men viktigst av alt ble å lære ungene om plantene etterhvert, så det står fortsatt mange planter igjen som ikke akkurat bør fortæres...

Jeg fikk mindre tid, mye mindre tid, men ble til gjengjeld ganske effektiv: Jeg begynte å ta våronna i staudebedene med gresstrimmer, og gjort på rett tid, rett før staudene hadde begynt å komme opp, fungerte dette bra! - Jeg lot tilogmed det jeg hadde klippet ned bli liggende i bedene! Og det så grusomt ut - et par uker - til den nye veksten dekket over det og skjulte det!

Det store staudebedet døpte jeg om til "testfeltet", der jeg virkelig fikk se hvilke planter som klarte seg godt, nesten på egenhånd! - Men litt fikk jeg luka hver sommer, så helt overgitt til seg selv ble det ikke!

Nå begynner ungene å vokse til, nesten seks og nesten åtte, - de er faktisk med og hjelper til i hagene av og til! - Og huset i hagen på Sørlandet har fått seg en "makeover": Nytt tak, nye vinduer og dører, så jeg ser det er på tide at jeg går gjennom bildene og oppdaterer litt! - Det første jeg skal gjøre er å poste et bilde fra terrassen fra i mai i år:


Blåregnen (som også vises på neste bilde) begynner å bli godt voksen, og den flommer over av blålilla blomsterklaser i overgangen mai/juni. - Og så kommer den med noen bonusblomster i august - like vakre, like velduftende - og like velkomne!


Hagen vår på Sørlandet:

Hagen vår har forandret seg ganske mye fra jeg begynte å sette mitt preg på den i 1998. Her på hushjørnet sto det en samling med busker, som måtte vike plassen for en flislagt terrasse, en lecamur - og en pergola. Dette har vist seg å fungere veldig fint både som "inngangsportal" til hagen, og som avskjerming for uteplassen vår. - At blåregnen generøst blomstrer både i mai og august er en ekstra bonus!


Her ser du pergolaen fra den andre siden, - fra et stykke ute i hagen. Bildet er tatt fra kjøkkenhagen, og bak staudebedet i forgrunnen av bildet er det en liten plen, så hekken - og uteplassen vår.


Her har vi flyttet oss et lite stykke ut i kjøkkenhagen. Den består av ni kasser med tre rom i hver. Hver kasse er 4 ganger 1,35 meter store, og det er bredt nok mellomrom til å komme gjennom med traktorgrassklipperen vår, og farfar, som er 99 og forflytter seg i rullestol når han er ute, kan også komme greit rundt der han har lyst! - Rundt kassene er det drøyt drøyt to meter med plen - og så en hekk av vinterliguster som rammer inn området.


Flere hekker av vinterliguster danner "rom" i hagen, men vi har passet på at det alle steder er god framkommelighet. Området bak hekken i bakgrunnen av bildet er også en del av hagen vår, det "store staudebedet".


Hekken til venstre er den nyeste hekken vår, den markerer grensen mot naboen. Til høyre det store staudebedet.


Blåregnen gir oss farge - og deilig duft på terrassen.


Lavendel i hjørnet av bedet ved terrassen gir også duft og farge. Murene er 25 centimeter brede - for jeg ville ha dem så brede og høye at det kunne være greit å sette seg ned på dem.


Dette er det store staudebedet, tre år etter at det ble plantet til. Det har fått sin endelige form - men innholdet derimot flyttes fortsatt rundt en del... - Jeg har prøvd ut en del ulike plantepartnerskap, og selv om det har blitt forskjellig fra år til år - så har det jammen blitt veldig fint likevel!
Stauder blir jo utrolig mye flottere året etter at de flyttes, så det er jo en fordel å ikke flytte på alt hvert år!

I fjor delte og flyttet jeg på noen tuer av elefantgrass, og sjøl om jeg hadde med store, gode rotklumper på plantene, ble de jeg hadde flyttet bare cirka halvannen meter høye - mens de som fikk stå der de hadde stått ble to og en halv meter!


Det andre store staudebedet i motlys. - Jeg har blandet plantene litt for mye. Joda, det kan være fint det også, men jeg skal samle plantene litt mer og forhåpentligvis få litt "roligere" bed. - Jeg begynte prosessen i fjor, og tror jeg skal komme godt i mål i år (eller til neste år!).


De oransje liljene på dette bildet ble bare "for mye" i fjor, så jeg tok dem opp og flyttet dem - i full blomst! Du kan tro trillebåra var et syn, full med halvannen meter høye oransje liljer (med gode jordklumper på). Det var en utrolig forbedring. Bedet "falt til ro", og jeg fikk "liva opp" et annet område i hagen som hadde vært ganske kjedelig! - Og det beste var, - på grunn av høyden til disse liljene, kunne vi se dem fra stuevinduet, selv om de nå står bak en hekk!


Veien oppover dalen går like ved siden av huset, og vi har en cirka 40 meter lang hekk parallelt med veien. Drøyt halvparten består av vinterliguster, resten av bøk, for å bryte av litt. - På utsida av disse hekkene har jeg planta 1.000 påskeliljeløk, som i år blomstrer for tredje gang. - Det er et vakkert syn, - særlig der de står foran bøkehekken - som fremdeles har sine brune, tørre blader på når påskeliljene blomstrer! (Se blogginnlegg om påskeliljer!)


Kjøkkenhagen har de siste åra vært mer en oppbevaringsplass for stauder og andre planter som jeg har tenkt å ha andre steder i hagen. - Problemet er bare at ganske ofte har staudene vokst seg såpass store før jeg finner en plass til dem - at jeg kan dele dem i både fire, fem eller seks nye tuer - med dertil følgende vansker med å finne plass til dem. - I fjor måtte jeg bare erkjenne at jeg må bli "hardere", og spare på de plantene jeg virkelig liker! (Og kvitte meg med de jeg ikke er så glad i!)


I det store staudebedet har jeg lagt noen skiferheller slik at det skal friste til å "oppdage" bedet ikke bare fra utsida, men også midt inni! - Noen steder blir det litt jungelaktig - og spennende for barn å få gå inn mellom alle plantene, - da hopper de fra stein til stein og synes det er veldig kjekt! - Og jeg har hatt hele skoleklasser (med søsken og foreldre) på besøk i hagen, i fri dressur - uten at mer enn en eneste blomst har vært brukket når alle har dratt! Så det er visst ingen fare å "slippe dem løs"!


Prydgrass har fått plass i hagen de siste åra, - her et par tuer med rørkvein hvis du ser godt etter!


Så har vi en god plen da, på innsida av hagen, med drivhus, og nyplantede frukttrær. - Helt til høyre i bildet står "tuntreet", et valnøttre jeg plantet for en del år siden, og som i fjor endelig kom med sine første (to) nøtter! (Må vel tilføye at det fortsatt er litt for lite til å kunne kalles tuntre!)


Her håper vi det blir frukt de neste åra! Et morelltre og to pæretrær. Jeg regner vel med å få moreller før vi får pærer, men hvem vet?

Knut Olav
28.04.2010