Hagen ved fjorden

Vi har altså to hager. Det kunne forsåvidt vært nok med en...
Men, slik er det og slik blir det. Hagen her vi bor ligger ved Lysefjorden og vi har en brukbar utsikt over fjorden:

Vi ser innover en del kilometer - forbi Preikestolen - som ligger nord for (til venstre for) fjorden, litt vridd vekk fra oss, så vi ser fjellpartiet, men ikke selve turistmålet.


Hagen ligger i skråninga, et stykke opp fra fjorden, omgitt av skog og fjell! Så her blir litt av utfordringa å både få til en hyggelig hage, men også at den glir over i omkringliggende natur.
Vi prøver også å sørge for at vi får nyte utsikten utover fjorden. Særlig tidlig på dagen gir det oss mange vakre øyeblikk, men selv etter snart fem år her - er vi fortsatt ikke lei utsikten!


Jeg har plantet kvann og strutsebregner, hvite geiterams, busker og trær!
På sørlandet har vi et valnøttre som gir en god del nøtter, og nå står det en del små valnøttrær rundt forbi på eiendommen, i håp om at det skal bli store trær av dem med tida! Men det tar jo tid med trær, så heldigvis har vi også en del plommetrær, noen epletrær, pæretrær og kirsebærtrær.

Vi har prøvd oss med kjøkkenhage, men det har ikke vært helt vellykka, så både strandkål og asparges er plassert i bur! Vi har nemlig et rådyrtråkk rett gjennom hagen, og i perioder kan vi bare stille opp i vinduet når det begynner å skumre, så kommer rådyra trippende forbi - ti meter fra huset! - Ja, de er faktisk så "frekke" at de har stått og spist svibler vi har hatt i potte på trappa!
Hagen vår kan altså godt vises fram for folk som vil vite hva som er "tålig rådyrsikkert"! - Av et par hundre tulipanløk jeg satt fikk jeg nyte fem tulipaner, - så her er det bare å satse på tulipanløk i potter i drivhuset - og sette dem ut på verandaen der rådyra ikke når dem!

Så har vi et deilig drivhus på 20 kvadratmeter. Det kom opp i 2014, så i skrivende stund er det fjerde sesongen med tomatplanter og andre planter som trenger litt mer varme enn det været på sørvestlandet ellers byr på!

I drivhuset er det både plass til tomater, agurker, i år har også en aubergine fått plass (for første gang), og vi har en god del chiliplanter som begynner å bli fine! Tre artisjokkplanter skal få prøve seg, og et par drueplanter begynner å få fin størrelse.
Fiken- og oliventrær står ute i drivhuset om vinteren (uten varme), og klarer seg fint. Det samme gjorde faktisk det lille citrustreet forrige vinter, og det gikk fint det og, så er bare spørsmålet om jeg skal ta sjansen på at det kan gå godt en vinter til...

Et par stoler å sitte i er det også plass til - og i kroken (som ville vært helt til høyre for bildet) har jeg en liten plass til å potte om og plante (og der står potter og jord og diverse rot).

I skrivende stund blomstrer det rhododendron både her og der, vi har en del busker som danner overgang til skog og hei - og de frør seg faktisk så det dukker opp småplanter både her og der. - Det er med andre ord tydelig at de trives! - Det gjør også kristtornen, som dukker opp "over alt"! Og tysbast, som blomstrer på senvinteren dukker også opp både der det passer og ikke!
Tidlig om våren er det ulike typer primula som dominerer, men jeg er i gang med en ganske stor utplanting av juleroser, så om noen år håper jeg at vi skal ha et par hundre juleroser i blomst når det nærmer seg påsketider!

Den som har en hage har alltid noe å gjøre, - stolen i drivhuset er god å sitte i - men får som regel stå i fred!

ko

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar