Forrige helg ble det rabarbrakake. – Rabarbraen formelig “eksploderer” nå i mai, og både kaker, paier og supper med syrlig friskhet bør prøves! Jeg synes kald rabarbrasuppe er deilig – så kanskje det blir det neste gang vi er tilbake i hagen!
I bakgrunnen skimtes løpstikkene jeg sådde for snart tyve år siden. Delt, flyttet, flyttet igjen, men livskraftige som aldri før! “God i kjøttsuppe” sies det, – jeg må vel innrømme at akkurat det har jeg faktisk ennå ikke forsøkt… (Andre gode tips tas med glede imot i en kommentar).
Grassløk. Med søte grårosa blomsterknopper… Står i garasjeveggen, og sprer seg så nå er det nesten grassløk langs hele veggen. Så lett å glemme, men så deilig å ha i en omelett eller ei eggerøre – eller annen småmat! Vi klarer neppe å få spist den opp, så mye som det har blitt etterhvert!
Kiwiene vi plantet for et par år siden frøs kraftig tilbake i vinter, men lubne, fine skudd er på vei opp fra røttene. – Kanskje må det gå noen år før vi kan høste egen kiwi (hvis vi i det hele tatt får det da – men når de klarer det på den andre sida av elva, skulle det vel være en viss mulighet for oss også). Vi har en selvfertil sort, men jeg har dessverre glemt hva den heter…
Og endelig ser det ut til at det kan bli druer i garasjeveggen! Stakkars drueplantene mine. – De har hatt en omflakkende tilværelse. – De kom til gards for mange år siden, av en mann som kjørte rundt med planter i bilen, og stoppet der han trodde han hadde en mulighet til å få solgt et par planter! Tror det er to “latviske stakittdruer” og husker jeg rett heter de ‘Velze’ og ‘Guna’.
De har stått under pergolaen. Ingen suksess. I drivhuset – da ble det druer – og veps! Og så havnet de i garasjeveggen for to år siden. Flyttet på verste tidspunktet som tenkes kunne, men jammen overlevde de. – Det var imidlertid ikke antydning til druer i fjor sommer, så det var tydelig at de trengte å hente seg inn igjen! – Så det blir spennende å se om vi får modne druer utendørs i høst!
Kirsebærtrærne blomstrer – også det lille jeg plantet i fjor sommer! Og et av de to pæretrærne vi plantet i fjor sommer, – men jeg regner ikke med det blir noe særlig avling på det!
Valnøttreet gav oss de første valnøttene i fjor høst. To stykker! Men det ser mer lovende ut i år.
Så er det jo epletrærne som blomstrer, og de gamle plommetrærne, ripsbuskene, jordbærne og så videre. Det er bare å følge med på alt som skjer, og legge til rette for at hver enkelt plante kan få utvikle seg så godt som mulig! – Jeg pleier å luke en god sirkel rundt frukttrærne, men må innrømme at jeg har noen plommetrær som jeg må få ordnet rundt om ikke så lenge. – Alle disse gjøremålene! Alle disse herlige gjøremålene!
Knut Olav
Enig med dig att rabarber ska njutas på kors och tvärs, det sista som blir lagar jag saft av. Men du vill ha ett tips om löpstickan. Jag använder den i nötfärs ( karbonaderdeg), men absolut inte mycket, den är väldig skarp. Passar bra om man grillar färsen formad som korvar till exempel. Annars har jag läst någon som lagade pesto av den i fjol.
SvarSlettSelv bruker jeg løpstikke som buljongurt i kraftkoking. Den er skarp ja! Men en utrolig frodig og fin urt.
SvarSlettDu har noen flotte sider her, som jeg leser ofte. Inspirerende plantebeskrivelser og fantastiske bilder! Har lagt en lenke fra min nye blogg til deg.