fredag 16. september 2011

Siste økt før vinteren!

Vi har ikke kommet mer enn såvidt halvveis i september, men i år blir det ei ekstra tidlig økt for å rydde opp i hagen og gjøre unna det vi må før vinteren! Jeg har vel aldri tatt opp georginerøttene så tidlig som dette!

2011-09-16 Hagen på Møll (34)

Slik så det ut i georginebedet da vi kom til hagen i ettermiddag! Vel, dette er bare noen få av alle georginene som blomstret – 80 knoller sto i bedene!

2011-09-16 Hagen på Møll (38)

Og ei lita stund etterpå så det slik ut! To godt toppede trillebårer med georginer gikk rett på komposthaugen. Det vil si: Jeg tok unna et par gode buketter av de fineste blomstene, så vi fikk glede av dem i løpet av helga! :)

2011-09-16 Hagen på Møll (50)

Og slik så bedene ut! Så var det bare å begynne å grave – og kjøre inn knollene i kjelleren! Forhåpentligvis ligger de godt og trygt til neste vår – så vi kan plante dem ut igjen og få glede av dem neste høst!

2011-09-16 Hagen på Møll (8)

De fleste agapanthusene hadde gått i frø! Dessverre hadde jeg ikke fått klippet dem ned før vi reiste sist (for fem uker siden) – så de har brukt masse energi på å produsere frø… Jeg vil heller at de skal spare energien sin til ny og frodig blomstring neste sommer, så de aller, alle fleste frøstandene gikk også rett på komposten – sammen med georginene…
Men jeg sparte på noen få av frøstandene, fra de aller, aller flotteste blomstene, for det tar bare to-tre år før de nye plantene begynner å blomstre! Såååå, kanskje jeg sår noen agapanthuser til våren igjen! ;-)

2011-09-16 Hagen på Møll (1)

Men noen få av de seneste agapanthusene blomstret fortsatt – om enn helt på slutten av blomstringa si! :)

2011-09-16 Hagen på Møll (19)

Men grønnkålen i kjøkkenhagen – den var blitt flott på de siste fem ukene! :)
Her kjørte jeg, som tidligere nevnt, på et par gode lass med biokompost i sommer – og jeg skal si det har gitt vekst! Grønnkålen er plantet sammen med amaranthus, en grønn type, og begge deler trives tydeligvis godt i den næringsrike jorda! Hvis du har lest på bloggen min før, så har du lest at det ikke gikk helt bra med tomatplantene etter at jeg hadde fylt på biokompost i drivhuset – men her, på friland, er altså resultatet veldig godt! (Og så kan jeg nevne at tomatplantene faktisk hadde kommet seg på de fem-seks ukene som har gått siden jeg nesten tok livet av dem – de var faktisk fulle av fine grønne skudd igjen. – Det hjalp imidlertid ikke så mye, for siden vi var på Møll for å rydde for vinteren, gikk også tomatplantene rett på komposthaugen!)

2011-09-16 Hagen på Møll (26)

Siste bildet i denne omgangen blir av sibirvalmuene, som jeg sådde i sommer, – og som faktisk hadde begynt å blomstre! (Noen få av dem!) Koselig overraskelse! Dessverre fikk jeg ikke tid til å plante dem ut, så det blir spennende å se om de overlever vinteren i potter…

Vel, så får jeg bare ønske alle en riktig fin høst!
Beste hilsen fra Knut Olav

søndag 14. august 2011

Så var sommerferien over…

2011-08-11 Hagen (86)

…og sjøl med ei aktiv lita jente på snart to år, klarte vi å få tid til å få hagen sånn nogenlunde presentabel! :)
Vi har blitt veldig fornøyde med alle forandringene vi har gjort, særlig det vi gjorde med å klippe ligusterhekkene i forgrunnen av bildet ned til cirka 50 cm – og å dele staudebedet som lå foran flaggstanga – og så i plen der! Det har åpna hagen opp, og gjør at vi sitter og kikker rett fram mot georginebedene i kjøkkenhagen. – Så, nå får vi kikke på noen av de frøsådde georginene fra i fjor:

2011-08-11 Hagen (5)

2011-08-11 Hagen (12)

2011-08-11 Hagen (13)

2011-08-11 Hagen (16)

2011-08-11 Hagen (23)

Blomstringen er godt i gang, men dessverre rakk vi ikke å få med oss eksplosjonen av farger vi ventet på – den kommer nok i ukene som ligger foran nå! Men plantene har vokst imponerende flott, og jeg vil bare (nok ei gang) anbefale å så sine egne georginer! Det ble fine planter allerede i fjor – men i år er de jo flere ganger større og kraftigere. Det er en billig og lettvinn måte å få mange fine planter på – og så kan man jo bare hive de man ikke synes om (hvis man klarer det…)!

Men det var ikke bare fryd i hagen siste uka før vi reiste, vi hadde nemlig en trist avslutning på tomatplantene, de så nemlig slik ut:

2011-08-11 Hagen (40)

Forklaringen kommer her: Biokompost! – Og nå håper jeg ingen misforstår meg og tror jeg har noe imot biokompost – det har jeg slett ikke. Snarere tvert imot! Men jeg lærte ei lita lekse som jeg gjerne kan dele slik at andre slipper å gjøre samme tabben som jeg gjorde.

Den lokale søppelfyllinga vår, Brennevinsmyra, selger nemlig biokompost – som skulle være super til jordforbedring, så tidligere i sommer humpet jeg nedover mot Mandal med traktor og tilhenger, og kom hjem med halvannen kubikkmeter god og saftig biokompost som jeg spadde ut i drøyt halvdelen av kassene i kjøkkenhagen vår. Spadde det godt rundt – ventet noen dager, og plantet i noen grønnkålplanter og sommerblomster for å sjekke at det ikke ble for heftig. – Og de har trivdes som bare det:

2011-08-11 Hagen (25)

Her står det grønnkål og amarantus plantet som et “sjakkbrett” – og de er kjempefine og trives som sagt godt i den nye jorda! – Så, inspirert av dette satt jeg meg nok ei gang i traktoren og hentet nok et lass (det er rimelig, ca 200 kroner for et tilhengerlass) – og hjem for å spa ut igjen!
Resten av kassene i kjøkkehagen ble fylt opp så de skal være klar til planting til våren – og den siste fjerdedelen av lasset fordelte jeg ut over golvet i drivhuset. – Cirka 10 cm tykt lag…

Det luktet ganske sterkt, men det hadde det gjort første gangen også – og det gav seg i løpet av et par dager, – men i drivhuset ble lukten ganske sterk! Det var rett og slett nesten litt ubehagelig å være der – men det gikk jo greit for meg, for jeg kunne jo (i motsetning til tomatplantene) bare gå ut…

2011-08-11 Hagen (44)

Neste morgen så tomatplantene litt slakke ut, men ikke så iille som på bildet er – men utover dagen ble de slakkere og slakkere – og jeg lurte på om de kunne ha fått “gjødselsjokk”…
Neste dag var bladene enda verre, omtrent som på bildet her – men da oppdaget jeg at det også var skader på planter som ikke sto med røttene i jorda – så da skjønte jeg at det måtte være gassen fra biokomposten som hadde blitt for sterk for tomatene!
Sååå, jeg skulle nok latt komposten stått et par dager for å gasse fra seg før jeg hadde fyllt opp drivhuset – man lærer så lenge man lever! – Årets tomatprosjekt har blitt erklært totalt mislykka, men vi gir oss ikke – og prøver på ny frisk neste år!

2011-08-11 Hagen (27)

Slik ser bedene som ikke har blitt bearbeidet ut – er ligger biokomposten bare på toppen, men her har jeg ikke tenkt å gjøre noe før til våren. Vel, kanskje jeg spar rundt i det ei gang jeg har tid og overskudd! Men jeg tenker at nå ligger det ihvertfall til rette for god vekst til neste sommer! :)

Men, for at det ikke skal bli altfor trist er nå, får jeg slutte av bloggposten med noen bilder av planter som har blitt fine og vellykka i år:

2011-08-11 Hagen (46)

Vi har  hatt et hundretalls agapantusblomster (og da teller jeg den på bildet som én) – og de gjør virkelig mye ut av seg på ettersommeren!

2011-08-11 Hagen (65)

Rød solhatt er også alltid like velkommen! :)

2011-08-11 Hagen (69)

De søte små staudesolsikkene sprer seg med krypende røtter, så de må holdes litt ekstra i “ørene”, men fine er de! :)

2011-08-11 Hagen (72)

Og tua med duehode står klar til å blomstre de neste dagene og ukene! Det er godt det er noe som er i komminga sjøl om det så smått begynner å bli høst! :)

Vel, det var vel i grunnen det jeg hadde på hjertet denne gangen!
Ha en riktig fin ettersommer og høst – alle sammen!

Hilsen Knut Olav

onsdag 3. august 2011

August!

De kommer fort, disse sommerukene som vi lengter sånn etter hele vinteren! Nå skriver vi allerede tredje august – og mye av sommeren ligger allerede bak oss! Vi har ikke hatt det aller beste sommerværet i år, men den siste uka har vært helt fantastisk! – Og i dag skriver jeg faktisk det første blogginnlegget fra hagen – i hagen! :)
Jeg har satt meg ut i hengekøya under pergolaen med kaffekanne, kameraer, ledninger, pc, bok – og solkrem! Og jeg hadde vel egentlig tenkt jeg skulle lagt meg ut for å lese, for jeg regna ikke med at det trådløse nettet ville fungere så godt her ute – men det gjør det altså, så da blir det et blogginnlegg før jeg finner fram boka mi! – Kaffen derimot klarer jeg å nyte samtidig med at jeg blogger! – En annen ting jeg nyter er duften fra blåregnen som dekker det meste av taket på pergolaen. Og bøyer jeg hodet litt bakover, kan jeg titte rett opp på de nydelige, blålilla blomstene! Joda, blåregn blomstrer på våren. Hos oss, som regel i mai. Men her blomstrer den også i august! Det føles som en ekstra bonus – og det er jo i grunnen akkurat det det er! ;)
Men nå må jeg vel slutte å bare skrive – og begynne å vise noen bilder (som ble tatt i går ettermiddag):

2011-08-02 Hagen på Møll (5)

Først og fremst kan jeg vel si at det er agapanthustid i hagen nå! Jeg har ikke noe nøyaktig tall på hvor mange blomster vi har, men det er mange! Det er vel drøyt et tyvetalls planter, sjølsagt med varierende blomstring! En av dem ville ikke blomstre i år, mens den mest riktblomstrende planten har ca 30 blomsterstilker. De fleste av de tidlige har nok kanskje et snitt på 10 blomsterstilker, mens de som blomstrer noe senere, og har større blomster enn disse på bildet her, har to-tre-fire blomsterstilker hver. – Men det er mer enn nok tilsammen! :)

2011-08-02 Hagen på Møll (4)

Jepp, slik ser det u t foran terrassen vår! :)

2011-08-02 Hagen på Møll (94)

Men det er også tid for de høye liljene! Vi har et par store tuer med disse gule, og et felt med nesten like som er oransje:

2011-08-02 Hagen på Møll (81)

De er litt mer prikkete de oransje, men felles for dem begge er at de utvikler små løker i bladfestene oppover hele stilken, og det tar bare to-tre år før småløkene produserer sin første blomst, hvis de får det litt godt! Jeg kunne ha laget store mengder liljer på denne måten – hvis jeg hadde tatt meg tid til det – men, de som er interesserte kan komme og hente småløk i hagen – vi gir bort en del hver sommer, og forhåpentligvis blir det liljeblomstring både her og der! ;)

2011-08-02 Hagen på Møll (42)

Georginene blomstrer også! Men, det virker som de har utsatt blomstringen et par uker etter at jeg heiv på dem et godt lag med biokompost! Det ser absolutt ut som om plantene har likt det, for de har vokst som bare det – men nå har det jo også vært både varmt og godt! Nå vil vi imidlertid gjerne ha litt mer blomster! Denne blomsten er en frøplante fra i fjor, fra ‘Bishops Children’…

2011-08-02 Hagen på Møll (50)

Dette er også en av fjorårets frøplanter, så den har ikke noe navn! Men den er jo ganske fin likevel!

2011-08-02 Hagen på Møll (62)

Det ble mange nyanser på frøplantene jeg sådde i fjor. Totalt fikk jeg et par hundre småplanter, solgte noen få av dem, og plantet vel ut et sted mellom 100 og 150, jeg husker faktisk ikke! Vinteren tok knekken på noen av knollene, så da jeg plantet ut i sommer, hadde jeg nøyaktig 80 planter! Men en håndfull – eller to – av disse, var gamle planter jeg har hatt i mange år!

2011-08-02 Hagen på Møll (65)

Ikke så verst denne heller! :)
Jeg anbefaler absolutt å så georginer sjøl, hvis man liker dem og vil ha mange! Plantene ble imponerende store allerede første sommeren, men allerede i år, andre året, fyller de ut mer enn dobbelt så godt som i fjor, så jeg har mindre enn halvparten så mange planter på samme areale! (Sånn sett var det jo godt at en del strøyk med i løpet av vinteren!)

2011-08-02 Hagen på Møll (9)

Den gule nøkketunga blomstrer også, med høye, gule spir, som ligner på en høstutgave av “Kleopatras nål”!
Jeg kunne vist masse mer, men tror jeg skal nøye meg med et par bilder til:

2011-08-02 Hagen på Møll (18)

Oransje solbrud og et prydgrass som ikke blir allverdens høyt, sjøl om det er et elefantgrass! Det var vekslende sol og skyer da jeg tok bildene, men akkurat da jeg kom til solbruden synes jeg at jeg fikk utrolig flott fotolys! Så dette bildet er jeg fornøyd med! ;)

2011-08-02 Hagen på Møll (133)

Og til slutt i dag, et bilde fra en av hagegangene hvor man kan rusle forbi bedet! De oransje dagliljene blomstrer stadig, kongelysene går mot slutten, men er fortsatt høyreiste og flotte, – og lengst bak, til venstre, står ei av de to søyleeikene mine – som endelig (!!!) ser ut til å ha begynt å vokse litt mer enn de foregående årene! Jeg har virkelig ventet lenge på at de skulle begynne å “ta av”! Men det er helt greit at de ikke vokser altfor fort! Bare de kommer seg! ;)

Nei, nå kommer sola igjennom her, og jeg får legge vekk pcen og finne fram solkremen!
Sommerhilsen fra hengekøya!
Knut Olav

lørdag 23. juli 2011

“Uti vår hage”

- en artikkel om “hageterapi”. (Klikk på lenken).

Mens agapanthusene blomstrer (og jeg ikke helt har fått tatt de beste bildene ennå), gjør jeg et unntak og legger ut et blogginnlegg ene og alene med lenke til en artikkel et annet sted!

2011-07-13 Hagen på Møll (53)

Jeg er ikke overrasket over det jeg leser, for det å ha en hage å stelle i er både rekreasjon og meditasjon, sjelebot og stressdemper – ja, stort sett ihvertfall! ;)

Knut Olav

mandag 18. juli 2011

I midten av juli–allerede!

Da var vi allerede midt i juli! Utrolig hvor fort ukene kommer!
I dag skal jeg vise noen bilder av de oransje dagliljene som blomstrer like etter at de gule er ferdige med jobben sin, et par kongelys – og hagerørkveinen som er på sitt fineste nå!

2011-07-15 (15)

Vi begynner med et bilde av alle tre! (Alle bildene i dette blogginnlegget er tatt 15. juli).
Prydgrasset henger nesten i bue som en halvsirkel, for det har regnet, og da blir grasset tungt i toppen! Dagliljene og kongelysene lar seg imidlertid ikke påvirke så mye av regnet! :)

2011-07-15 (22)

Jeg synes de er vakre “partnere”. De gode gamle mursteinsfargede dagliljene er absolutt verdt å ta vare på synes jeg. – Man kan få kjøpt hundrevis av nye, foredlede sorter, og det ene trenger absolutt ikke å utelukke det andre, men disse har gjennom generasjoner vist at de trives og tåler en støyt, så det ville være trist hvis de ble borte fordi vi velger dem vekk til fordel for nye “flottere” sorter…

2011-07-15 (36)

Mer prydgrass (Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’ – for å være helt nøyaktig).

2011-07-15 (51)

2011-07-15 (83)

Nydelig med regndråper på blomstene. – En annen fin ting med en gråværsdag, er at fargen på disse dagliljene holder seg så mye bedre! Hvis det er en dag med full sol, så falmer de faktisk ganske mye i løpet av dagen! Men her er bildene både tatt ganske tidlig, samt at det har vært grått og regnfullt, så sola har ikke fått slippe gjennom!

2011-07-15 (41)

Jeg fikk bittelitt tid til å luke i går, men ble avbrutt før jeg ble ferdig, så trillebåra med ugrass jeg hadde luket ble stående igjen ved siden av bedet.

2011-07-15 (1)

Og der står den, såvidt jeg vet, ennå! (Sjøl om det er tre dager siden disse bildene ble tatt!) Men kanskje i dag – eller i morra, får jeg en halvtime eller time til å luke meg ferdig – og da skal jeg sette på plass trillebåra etterpå! ;)

Fortsatt god sommer til dere som titter innom bloggen min! :)
Hilsen Knut Olav

fredag 15. juli 2011

Ryllik–nok ei gang! :)

Jeg har blogga om ryllik før. Et par ganger. Ugrass mener noen, men den trenger ikke nødvendigvis å være gråhvit i fargen – som det den oftest er i veikanten – eller lys, lys rosa, som den også avogtil er der den står i blomsterenga midt i juli. – Neida, den kan være både rød og gul og rosa og terracottafarget – og vel så det!

I fjor sådde jeg en pose med frø fra Thompson & Morgan. ‘Summer berries’ het fargeblandingen, og her er noen bilder av resultatet:

2011-07-15 (120)

2011-07-15 (122)

 

2011-07-15 (124)

2011-07-15 (126)

2011-07-15 (128)

2011-07-15 (130)

2011-07-15 (132)

2011-07-15 (134)

Her ble det med andre ord en god del variasjon i fargene – og det synes jeg er ganske kjekt! Alle plantene bortsett fra en ble ca 40-50 cm høye – mens den ene rager langt, langt over alle de andre!

2011-07-15 (140)

Den er vel omtrent dobbelt så høy – den ene planten – og det er bare kjekt at det er variasjon også i veksten! Ryllikplanter sies å være kortlivede stauder, men de frør seg jo, så her får jeg bare følge litt med til neste år – og ikke rykke opp ryllikplanter i nærheten (før jeg eventuelt har sett hvilken farge de får)!

Her er lenke til ene blogginnlegget fra i fjor, der jeg skrev om sortene ‘Terracotta’ (som er terrakottafarget, naturlig nok) og ‘Walther Funcke’ (som er noe mørkere i fargen).

Det viser seg i sommer at ‘Walther Funcke’ nok har gitt seg etter to somre, og det er mulig ‘Terracotta’ også har gjort det, – men den har i det minste frødd seg slik at det kommer opp et par småplanter med lignende farge. Men også en som er nesten rent gul! Helt greit – ja, og så er det en del hvite småplanter der da, som ser akkurat ut som de som vokser i veikanten! (Og det kan godt være det er akkurat det det er også! ;))

Her er lenke til det andre innlegget, om da jeg sådde ‘Summer berries’.

Prøv ryllik! De er virkelig flotte å ha i blomsterbedet også – og på en tørr plass trives de veldig godt, så får det våge seg om de blir i én sommer, i to – eller flere! :)

Knut Olav

fredag 1. juli 2011

Å fange lyset…

…er ikke så enkelt! – Jeg tok med meg kameraet ut da sola nærmet seg heia på motsatt side av dalen, for å prøve å fange det lave lyset, men det ER vanskelig! Her er noen av bildene jeg tok i kveld:

2011-07-01 Hagen på Møll (1)

Jeg hadde to tuer med denne nydelige riddersporen, men for et par år siden måtte jeg ta opp den ene – og dermed ble jeg selvfølgelig fristet til å dele den opp – og “vips” hadde jeg sikkert 20 små stiklinger som ble satt i et av bedene i kjøkkenhagen. Noen få av dem strøk med påfølgende vinter, men i år har jeg altså sikkert 15 planter som blomstrer – i kjøkkenhagen – men i høst skal de plantes ut i det store staudebedet, der det ble en del ledige plasser etter den siste vinteren.

2011-07-01 Hagen på Møll (18)

Lavendel er som regel blå der den står og blomstrer i hagene våre, men den kan være som denne også: Nesten hvit – eller tilogmed rosa! :)

2011-07-01 Hagen på Møll (32)

Her synes jeg at jeg begynner å nærme meg noe: Her er solstrålene “fanget” i ei diger tue med prydsalvie og nelliker. – Ikke akkurat så veldig pent bilde, men målet mitt er å få tak på stemningen i hagen når kveldssola er på vei ned…

2011-07-01 Hagen på Møll (38)

Under syrinene står noen kuletistler, hosta – og et par storklokker (som har sluppet unna lukinga mi). En storhjelm står visst også igjen – midt i bedet – de fleste ble spadd opp og gitt vekk i vår. Storhjelmen er nemlig svært giftig.

2011-07-01 Hagen på Møll (41)

Kuletistelen er faktisk veldig flott før den blomstrer – her med et par knall rosa tidlige liljer i bakgrunnen.

2011-07-01 Hagen på Møll (48)

Hagerørkveinen står i store, flotte tuer rundt forbi i hagen. Den setter ikke frø som er spiredyktige, og må formeres vegetativt. Greit å vite, så slipper man å bekymre seg for det!
I våres spadde jeg opp ei halv tue og laget en del småplanter – de har stått og vokst i potter – og når jeg finner ut hvor jeg skal ha dem – er det bare å få dem i jorda! :)

2011-07-01 Hagen på Møll (49)

Jeg synes den rødbladede svarthyllen er vakker med sine rosarøde blomster. – Den blomstrer samtidig som den vanlige grønnbladede svarthyllen med sine hvite blomster, – så nå er tida for å lage hylleblomstsaft for dem som har lyst til å prøve det! Jeg vet IKKE om disse blomstene vil gi rosa saft, for det har jeg faktisk ikke prøvd ennå – og jeg har ikke bestemt meg for å gjøre det, men hvem vet – kanskje får jeg plutselig inspirasjonen og setter i gang! ;)

2011-07-01 Hagen på Møll (54)

Her synes jeg også jeg har fått fanget kveldslyset, i martagonliljene, som nå blomstrer på sitt aller aller flotteste! Martagonliljene kan sås, men da må man regne med 6-7 år før det blir noe særlig blomstring. – Jeg sådde, men valgte å bøte litt på ventetiden med å kjøpe noen få knoller også! For to-tre år siden var det noen få planter som blomstret – men nå synes jeg det er mange, mange, flere! De er utrolig vakre synes jeg! :)

2011-07-01 Hagen på Møll (61)

Jeg kunne godt hatt ei eng med disse! :)

2011-07-01 Hagen på Møll (70)

Når de gode gamle gule dagliljene har fått briljere i hagen et par uker, tar de gode gamle mursteinsfargede over! Litt mindre iøynefallede kanskje, men jeg synes de er utrolig flotte! Gode, gamle sorter, som klarer seg godt, også i konkurranse med grass og andre planter. – I det hele tatt må jeg innrømme at jeg liker bedre og bedre disse trauste, gamle sortene som man ikke finner i hagesentre, men som “vandrer” fra hage til hage via entusiaster som tar vare på dem! Den gode gamle gule har jeg sådd fra frø jeg har funnet der det for lenge siden sto et gammelt hus – den oransje har jeg fått – og begge danner raskt store, gode tuer som man kan dele av! Til seg selv – eller til andre som har lyst på en bit av den! :)

2011-07-01 Hagen på Møll (74)

Hagerørkvein nok ei gang! :)

2011-07-01 Hagen på Møll (78)

Og helt til sist: Et bilde av huset fra enden av hagen, med de gode gamle albarosene i forgrunnen, kjøkkenhagen som man nesten ikke ser noe av bak hekken – og huset helt bakerst. Her koser vi oss hele sommeren!

God sommer allesammen! :)
Hilsen Knut Olav