tirsdag 13. mars 2018

Tomater–i lange baner

Det er veldig kjekt å dyrke tomater! De spirer som regel i løpet av noen få dager, er ganske greie å prikle, og så vokser det som regel veldig fint hvis de får passe temperatur og godt med lys. – Jeg pleier å la frøene stå ganske godt og varmt (20 pluss) når de skal spire, men så vil jeg gjerne ha temperaturen noen grader ned (gjerne rundt 15) når de skal stå og vokse seg “lubne” og frodige.
Jeg har et veldig godt plantelys så hvis jeg bare klarer å holde temperaturen passelig pleier plantene bli veldig fine.

Da jeg var barn var tomatene røde, runde og middels store. I dag kommer tomatene i så mange farger, former og størrelser! Røde, oransje, gule, grønne, ja, tilogmed lilla og brunaktige! Det er nok ikke plantene som har utviklet seg så veldig, sjøl om det stadig kommer nye sorter, men vi har bedre tilgang nå – og det vil vi jammen benytte oss av!

2017-08-25 Hagen i Høllesli (3)

Det er gjerne dette vi drømmer om mens ettervinteren fortsatt gir oss frostnetter og lette snødryss (nåvel, i store deler av landet er det vel snakk om mer enn lette snødryss akkurat denne vinteren!).
Men hvis vi vil høste fra bugnende tomatplanter på ettersommeren og utover høsten, er det nå vi må legge grunnlaget!

2017-08-25 Hagen i Høllesli (11)

Jeg sådde første omgang med frø 17. februar, andre runde den 27. – for jeg hadde glemt å bestille et par sorter jeg ville prøve i år!

Lista mi i år er som følger:

1. ‘Moneymaker’
2. ‘Lyana’
3. ‘Cherry Roma’
4. ‘Yellow Pear’
5. ‘Artisan Green Tiger’

6. ‘San Marzano’
7. ‘Purple Cherokee’
8. ‘Roma Speckled’
9. ‘Chocolate Pear’

Seks av disser er “gode gamle” sorter som vi har dyrket flere år, de tre siste er nye sorter for oss.
Jeg skal gi en liten omtale av hver enkelt sort. Klikk på lenken/sortsnavnet, så får du se bilde eller mer opplysninger om den aktuelle tomaten.

1. ‘Moneymaker’ er en velkjent sort som produserer godt med middel store røde frukter. Navnet i seg selv peker jo på at det er en tomatsort som gir godt med tomater! – Den blir høy, men er en enkel og grei sort med gode tomater.

2. ‘Lyana’ er en veldig tidlig sort, og der ‘Moneymaker’ går i høyden, går ‘Lyana’ i bredden! Den blir ikke så høy, setter som sagt kart og får modne tomater tidlig – og er dermed også den tomaten som er mest aktuell hvis du skal dyrke på friland. Middels store, runde, røde tomater. Smaken er fin nok, men det er de andre egenskapene som gjør at jeg velger ‘Lyana’, – det at man kan få sesongen fortere i gang, både ‘Moneymaker’ og en del av de mindre tomatene smaker nok bedre slik jeg ser det!

3. ‘Cherry Roma’.
Her er et bilde fra august i fjor. ‘Cherry Roma’ ble lange planter, to meter og vel så det, og fikk store klaser med små ovale tomater. Deilige å bare stappe i munnen rett fra planten, men sjølsagt også i salater og mat inne!
2017-08-25 Hagen i Høllesli (6)

4. ‘Yellow Pear’.
Som navnet sier, en gul, pæreformet tomat. Det navnet ikke sier er at den er veldig, veldig god! Heldigvis blir denne også så høy at ungene ikke rekker alle tomatene (hvis de ikke finner seg noe å stå på, men, – det gjør de jo etterhvert!). Bildet under viser en veldig liten klase med ‘Yellow Pear’, de fleste klasene er store og bugnende, men det viser ihvertfall fargen og formen! Ja, de er relativt små, slett ikke som pærer! Mer som en pæreformet coctailtomat!
2017-08-25 Hagen i Høllesli (8)

5. ‘Artisan Green Tiger’ var et nytt og spennende bekjentskap for et par år siden. Den blir høy, får fine klaser med ganske små, ovale tomater som “aldri” blir røde. – Og det skal de heller ikke. – De får nydelig, “tigerstripete” mønster i grønngult, og du må rett og slett bare følge litt med på dem og lære deg når de er modne! Du ser det når du har lært å se det! Og du kan kjenne det på hardheten/mykheten i selve tomaten. – Veldig fin og spennende smak!

6. ‘San Marzano’ – tomaten vi begynte å dyrke for mange, mange år siden, og aldri klarer å gi slipp på! Den er ikke så god! – Hvis du står og spiser rett fra planten… – Men prøv den i gryta! Den regnes av mange som verdens beste koketomat, og vi koker gjerne både tomatsupper og pizzafyll basert på ‘San Marzano’. Den har form som en litt liten, ikke helt vellykka paprika – og noen tror da heller ikke at det er en tomat første gangen de ser den! Ikke knallrød, mer oransjeaktig i formen – men det betyr da så lite når den havner i gryta!

7. ‘Purple Cherokee’ kom med for første gang nå i vår da det gikk opp for meg at jeg ikke hadde noen lilla tomater i år! – Så den vet jeg rett og slett ikke så mye om ennå! Men det er en gammel “arvesort”, og skal få store tomater som er veldig fine på smak! – Dommen faller om fem-seks måneder – hvis ‘Purple Cherokee’ holder det den lover blir den med oss neste år også!

8. ‘Roma Speckled’ er også ny på lista. Den er rød med gule streker, avlang, litt spiss tomat som skal være god å spise som den er, men i likhet med ‘San Marzano’ skal den være ypperlig i grytene! – Og det sier vi ikke nei til hos oss ihvertfall!

9. ‘Chocolate Pear’ skal være en relativt tidlig sort, med pæreformede tomater, ikke så store, jeg regner med de er omtrent som ‘Yellow Pear’, men de har grønnbrunt skjær i fargen. Rik på smak, og forhåpentligvis en tomat vi kan gå i drivhuset og småmumse på slik at det aldri blir noen å ta med inn og spise…

Hvis du som jeg har barn og/eller ektefelle som har en tendens til å gå i drivhuset og småspise tomater utover ettersommeren, er det absolutt å anbefale å plante flere sorter! Da planter du disse sortene med store klaser med små tomater lett tilgjengelig, og så får de tomatene du vil ha i grytene (kanskje) stå i fred!

De første tomatene kommer alltid litt for sent! Vi går og venter og venter, – men utover ettersommeren og høsten får vi ofte mer tomater enn vi klarer å spise opp! – Vi gjør det så enkelt at vi bare plukker modne tomater og legger dem rett i fryseren! Særlig de sortene vi helst vil koke tomatbaserte sauser av! Det går kjempefint! Og det er herlig å kunne ta opp en pose med frosne tomater når vinternettene er på sitt lengste og det fortsatt er noen uker igjen til man skal sette i gang med neste sesong – og enten koke seg en tomatsuppe – eller lage pasta- eller pizzasaus basert på egne, solmodne, deilige tomater! Vintermørket blir kanskje ikke mindre mørkt, men det får ihvertfall smak av sol og sommer!

2016-08-29 Høllesli C Drivhus (21)

Her er det både modne og umodne tomater (og noen agurker og helt til høyre øverst noen plommer)…
De grønne til høyre er ‘Artisan Green Tiger’, helt i bildekanten (under plommene) ligger et par lilla tomater som er modne. De lysegrønne er umodne ‘San Marzano’, i den oransje bollen litt av hvert modne, blant annet ‘Yellow Pear’, i den blå bollen diverse umodne, og helt oppe til venstre en kurv med ‘Moneymaker’.

Frøplantene ble prikla nå i helga, så nå er det bare å passe på med lys, temperatur, vann og gjødsling!
Jeg storkoser meg!

Knut Olav

2 kommentarer:

  1. Marylyn Grande Magnesdottir25. mai 2018 kl. 22:01

    Fin blogg du har, den ønsker jeg å følge :)

    SvarSlett
  2. Wow your garden is absolutely amazing. Congratulations on your tomatoes! They look so tasty, hope my garden turns out as nice as yours. Keep up the posts! Have a great weekend, thanks for the share.
    World of Animals

    SvarSlett