søndag 31. mai 2015

Duppesoleie – Ranunculus aconitifolius ‘Pleniflorus’

2015-05-31 Høllesli (75)

Så blomstret endelig duppesoleia i Ryfylkehagen vår! (Takk til god kollega som kom med planterøtter i våres). – Fine, hvite, fylte blomster.

Duppesoleie er en gammel staude som sjelden selges i hagesentre, og siden den heller ikke setter frø, har den nok stort sett blitt spredd på akkurat samme måte som jeg fikk den: Ved at en hageeier deler med en annen – og det er jo en fin måte!

Mest vanlig langs kysten i Midt- og Nord-Norge, og blomstrer rikelig i mai/juni, for så å visne ned. Den trives i jevnt fuktig og næringsrik jord, gjerne i halvskygge. Og den er hardfør! (H7).

For den som er interessert er det mye spennende historikk rundt planten, blant annet fortelles det at franske hugenotter brakte den med seg til England på 1500-tallet da de flyktet for sin religiøse overbevisnings skyld. – Ikke verst at de da tok seg tid og bryet med å ta med seg planter!!!

2015-05-31 Høllesli (72)

Dessverre står ikke planten like høyt i kurs blant dem som driver norske hagesentre, men det går an å få kjøpt den – hvis man ikke er så heldig å ha en generøs nabo eller kollega!

Knut Olav

Lenke med informasjon fra Plantearven.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar