fredag 10. juli 2015

Hylleblomstsaft

I fjor var første året vi laga hylleblomstsaft – og det ga mersmak, bokstavlig talt!
Det er blomstene til svarthyllen vi lager saft av, og den blomstrer midtsommers, i slutten av juni eller begynnelsen i av juli. I fjor lagde jeg hylleblomstsaft et par dager før St.Hans, i år ikke før halvannen uke ut i juli.

2014-06-21 Hylleblomesaft (6)

Slik ser blomstene ut. Svarthyllen er en stor busk/lite tre, og det er de nylig utsprungne blomsterskjermene vi plukker.

2014-06-21 Hylleblomesaft (13)

Det er mange oppskrifter på nettet, men de fleste “koker ned” til omtrent dette:
- 50 blomsterkjermer
- 2 liter vann
- 2 kg sukker
- 25 gram sitronsyre
- 3 sitroner skåret i skiver
Kok opp vann, rør i sukker, sitronsyre og sitroner – og legg i svarthyllblomstene. Stapp blomstene godt nedi, nyt duften, – og la det hele stå cirka tre dager kjølig for å “godgjøre seg”. Sil saften, tapp i flasker, – verre var det ikke! Saften er holdbar noen uker, men vi fryser en god del litersflasker (plast), så vi kan nyte smaken av midtsommer på ruskete høst- og vinterkvelder.

 2014-06-21 Hylleblomesaft (4)
Omtrent slik ser det ut i gryta etter at den er tatt av varmen. Det gjør ikke noe at noen av blomstene blir brune og misfargede.

Samtlige bilder ovenfor er fra i fjor. I år fikk jeg plukka en god bærepose med blomster fra en rødbladet svarthyll, og dermed var det klart for et nytt eksperiment: Rød hylleblomstsaft med lime.

2015-07-08 Hylleblomesaft (1)

Slik ser blomstene ut!

2015-07-08 Hylleblomesaft (4)

Og bare for ordens skyld, dette er ikke snakk om betalt produktplassering, selv om både sukker, sitronsyre og plastikkposen nok godt kan identifiseres! ;-)

2015-07-08 Hylleblomesaft (7)

Jeg har altså byttet ut sitron med lime, hvite blomster med rosa – og i tillegg har jeg redusert sukkermengden noe. (Har redusert til drøyt halvparten, kanskje to tredjedeler, det ble litt på slump…) Jeg lover å redigere blogginnlegget eller kommentere det i kommentarfeltet hvis det viser seg at det var veldig dumt…

Og slik så det ut noen minutter senere, – jeg synes det allerede ser ganske lovende ut! :-)

2015-07-08 Hylleblomesaft (8)

Knut Olav 

2 kommentarer:

  1. Så fin blogg du har, jeg snublet tilfeldigvis over den i dag.. Denne gleder jeg meg til å følge! Så gøy med hjemmelaget hylleblomstsaft :) Søsteren min nevnte dette i våres og mente et måtte være midt i blinken for oss.. Fikk ikke akkurat mindre lyst på hylleblomstbusk i hagen nå.

    SvarSlett
  2. Takk for det Marianne! :-)
    Absolutt verdt å plante en svarthyll i hagen, men hvis du er heldig kan du finne viltvoksende hyll å plukke noen blomster av. Her i området vi bor er det ville svarthyllbusker "over alt", så det er bare å plukke!
    Nå har jeg laget en oppdatering så du kan se hvordan saften ble da den var ferdig! :-)

    SvarSlett