onsdag 12. august 2015

August

August pleier å være ei fin tid i hagen! Men ingen kan vel si at denne sommeren har kommet helt opp mot fjorårets! I fjor fikk vi opp drivhus med kanalplastplater, men vi fant ut at vi gjerne ville ha glass på framsida så vi kunne få nyte litt av utsikten også fra drivhuset.
Men én jobb fører ofte til en annen – denne gangen ble det beskjæring av busker så vi kunne få se fjorden inne fra drivhuset. – Jeg skal nok få nyte en og annen kaffekopp her inne!

2015-08-12 Høllesli (21)

2015-08-12 Høllesli (32)

På kanten av plenen har vi denne utsikten. Lysefjorden innover – forbi Preikestolen, men ikke til enden. Her er mye natur!

August er jo også gjerne blomstringstid for agapanthus. Så også i år:

2015-08-12 Høllesli (28)

Jeg blir aldri lei agapanthus, sjøl om de står i store potter og må bæres ut og inn. Sommeren ute, vinteren inne. I år skal jeg ta frø av de flotteste plantene og så noen flere planter. – Jeg har noen småplanter fra frø jeg tok i fjor, men det går nok ennå et par år før de blomstrer. Det kan jeg vente på – jeg har nok som blomstrer i mellomtida!

2015-08-12 Høllesli (26)

I år fikk en tredjedel av plantene stå på verandaen foran huset, og det ble mange fine blå blomster! – Jeg prøver å huske å vanne med gjødselvann en del ganger i løpet av sommeren, for det skal visst gjøre godt for neste års blomstring. – Her gjelder det altså å planlegge!

Et av sommerens prosjekter var å anlegge ny kjøkkenhage. Et halvt tilhengerlass med jord ble flyttet med trillebår fra ene enden av huset og godt forbi andre enden, og etterhvert fikk jeg fylt ganske godt ut.

2015-08-12 Høllesli (34)

Kjøkkenhagen er ikke så stor, og halvparten ble plantet til med georginer, men planen er å utvide neste år. Her er valske bønner, mais, neper, grønnkål, hvitløk og gulrøtter.

2015-08-12 Høllesli (45)

Dahlia ‘Bishop’s Children’ er en frøblanding som gir fine planter med varierende blomsterfarge men med samme mørke bladverket. Jeg sår vanligvis georginer i mars, og da får vi flotte blomster utover ettersommeren – og fine knoller å ta vare på over vinteren (og følgelig enda bedre blomstring påfølgende år). Ikke alle knollene overvintrer like godt, men det er egentlig helt greit, for det blir jo gjerne alt for mange…

En annen plante jeg har hatt lyst på er lupiner. – Ja, rett og slett! Jeg liker lupiner, sjøl om de vel er blant plantene som for tida er mest utrendy! Det bryr jeg meg lite om, – jeg skal på ingen måte hevde at jeg ikke følger trender i hagen, men ser ingen grunn til å la dem styre meg. – Vel, jeg ville ha gule lupiner – og bringebærrøde. Som sagt så gjort, jeg kjøpte frø av og sådde ‘Chandlier’ (gul) og ‘My Castle’ (rød). Jeg hadde tenkt jeg måtte vente til neste sommer med å få se dem i blomst, men jammen lurte de meg godt: Flere av plantene begynte å blomstre allerede nå i sommer!

2015-08-12 Høllesli (63)

‘Chandlier’

2015-08-12 Høllesli (83)

‘My Castle’.

Så blir det spennende å se hvor kraftige og blomsterrike plantene blir neste sommer – jeg krysser fingrene for at de vokser seg godt til. – En annen god ting: Lupiner får som regel stå i fred for rådyr – og det kommer godt med her i lia, hvor vi har fire stykker som besøker oss ganske jevnlig!

2015-08-12 Høllesli (86)

En solbrud i regn får avslutte dagens blogginnlegg, her har den fått et flyktig besøk av hagerørkvein Calamagrostis acutiflora ‘Karl Foerster’ – som er et fantastisk prydgrass!
Blir store fine tuer med tida, men frør seg ikke.

Knut Olav

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar