lørdag 15. oktober 2016

Valnøtt–Juglans Regia

Vi er så heldige å ha et 15-20 år gammelt valnøttre i den ene hagen vår. – Jeg har skrevet om det før. De første vintrene frøst det tilbake like mye som det klarte å vokse, men etter noen år fikk det opp farten, og de siste par åra har det begynt å bli god størrelse på det.
De to første nøttene fikk vi i 2009, samme høsten som eldstejenta vår ble født, og siden har det variert litt fra år til år. I høst fikk vi to bøtter fulle av nøtter!

2016-10-15 Møll, hus og hage (1)

Da vi kom heim på høstferie måtte vi rett ut i hagen – og jammen hadde noen av nøttene begynt å falle ned! Men de fleste hang fortsatt på treet. – Med litt risting og litt klatring, samt ei natt med god vind, fikk vi de aller fleste nøttene ned – og de som hang igjen – vel, de fikk bare henge!

2016-10-15 Valnøtter (6)

Mens de henger på treet har valnøttene et ganske tykt, grønt skall rundt seg. Dette åpner seg og sprekker ganske lett når nøttene er modne, og leter man under treet vil en god del av nøttene ha kommet ut av skallet da de falt ned. – De som fortsatt har solid skall kan man enten bruke litt krefter på å åpne – eller bare la dem ligge noen dager, så sprekker det ytterste skallet opp av seg selv, uten at man trenger bruke noen krefter på det!
De er forøvrig ganske mye fargestoff i dette ytterste skallet, og man blir ganske brun på fingrene noen dager hvis man rensker valnøttene uten å ha hansker på seg!

2016-10-15 Valnøtter (3)

Etter at nøttene var renset tok vi dem inn og vasket og skrubbet dem før vi la dem til tørk i et tørkeapparat på 35 grader. Der sto de noen dager – og resultatet: Fantastisk!
Vi er kjempefornøyde med sunne, gode, organiske valnøtter fra egen hage – og derfor har vi også gitt vekk en del nøtter som har ligget fuktig og kjølig – i håp om at de skal spire til våren og sørge for at det vokser opp nye valnøttrær både her og der!
Jeg har sådd noen trær foregående år, og har plantet ut en håndfull av dem på eiendommen vår ved fjorden. Det største kan det nok bli nøtter på om et par år – resten vil nok ta 15-20 år før et blir noe på dem! – Så det er jo ikke akkurat for den utålmodige!

ko

2 kommentarer:

 1. Hei Knut Olav!
  Har noen spørsmål til deg om hvilken art man bør plante.
  Du har j. regia. Har også hørt om j. mandshuria.

  Hvilken vil du anbefale?

  Med vennlig hilsen
  Waris Mangal

  SvarSlett
 2. Hei Waris. Ja, jeg har hørt om Juglans mandshuria, og det blir nok sikkert et flott tre, men etter hva jeg har fått med meg er nøttene mindre og vanskeligere å åpne, så jeg tror nok jeg kommer til å holde meg til å så noen Juglans regia hvert år. - Men hvem vet, - kommer jeg over noen nøtter av mandsjurvalnøtt, putter jeg sikkert et par av dem også i jorda!
  Jeg har gode erfaringer med Juglans, og har plantet ut flere småplanter de siste åra, og det går stort sett godt!
  Lykke til - uansett hvilken du velger!
  Knut O.

  SvarSlett