torsdag 14. september 2017

Smilende solsikker

Det er mange barnehage- og småskolebarn som har kommet stolte hjem fra barnehage og skole med ei lita solsikke eller to de har sådd sjøl. – Noen ganger får personalet sendt plantene hjem i tide, andre ganger er det noen lange, tynne stengler med et par blader i toppen. – Uansett kan det bli fine planter!

Det finnes et hav av ulike typer solsikker. Alle kjenner den vanlige gule, men ikke alle vet at det finnes mange ulike nyanser, fra nesten hvitt, via de fleste gulfarger du kan tenke deg, til de som går over i brunt og tilogmed rødt! – Og som om ikke det var nok: Når det gjelder høyde er det også bare å velge og vrake. De laveste sortene blir under meteren og egner seg godt til potter og urner, mens sorter på halvannen til to meter er flotte å ha i bed i hagen. – Velger du de aller høyeste sortene, som kan bli fire-fem meter – og noen ganger vel så det, er det best å plante i et bed ved husveggen, slik at solsikka kan bindes opp og ikke kanter i vinden!

2017-09-02 Høllesli (8)

Hos oss fikk ungene velge hvilke sorter de ville så. – Jeg må jo innrømme at jeg prøver å overføre litt av interessen for planter og hage! Guttungen valgte denne ‘Teddy Bear’. Det er en lav sort som passer godt i potter (disse står i potter). Den blir mellom en halvmeter og en meter, og får flere “teddyblomster” på hver stilk, der den høyeste er den største og blomstrer først, og så kommer de andre på sideskudd nedover stilken etterhvert. Drengen min er både stolt og fornøyd, så vi må nok så noen flere til våren!

2017-09-02 Høllesli (15)

Her er et nærbilde av blomsten, den ser akkurat like deilig og koselig ut som en teddybjørn!
At den også blomstrer i en høyde der barn kan studere den “ansikt til ansikt” er også en fin ting – ingen trenger stige for å nå opp til denne koselige karen!

2017-09-02 Høllesli (19)

Jentene valgte høyere sorter, femåringen gule, sjuåringen røde. På grunn av en tanke plassmangel ble de røde med oss til sørlandet, og står mest sannsynlig og blomstrer for harde livet der, mens de gule ble stående her. – Jeg synes knoppene er utrolig flotte – og så kan man gå og følge med på dem og vite at om kun få dager vil det som nå er en grønn knopp bli en deilig gul solsikke!

De høye gule solsikkene havnet også i potter, og vær og vind har gjort at de har tippet over mer enn en gang. Men solsikkene gir seg jo ikke, så resultatet er “skulpturelle” planter, der enkelte av dem går en meter vannrett ut fra potta, før de svinger seg opp igjen. – Ikke helt som vi hadde tenkt oss, men helt greit!

2017-09-02 Høllesli (11)

Vi sådde ganske seint, for vi liker å ha solsikkene til å blomstre utover i september. Stort sett har jeg erfart at det tar 75-90 dager før solsikkene er i blomst, så om man kommer til slutten av mai uten at man har fått tak på frø er det fortsatt gode muligheter for å få solsikkeblomstring utover høsten! Begynnelsen av mai er ei fin tid, og da kan man så frøene ute – eller plante ut ganske snart etter at småplantene har begynt å spire. – Det har lite for seg å begynne tidlig om våren inne og få altfor lange og “stranglete” planter! Nei, gjør det enkelt!

Jeg har kjøpt solsikkefrøene mine hos ulike frøselgere på eBay, og er stort sett veldig godt fornøyd med det! Jeg har også brukt frø fra sekker med solsikkefrø beregnet på småfuglene. – Det ble flotte halvannen til to meter høye solsikker – og et par år var jeg så heldig at jeg fikk så ut en hel åker!

DET var fargeterapi i praksis når kalenderen beveget seg over i september!

ko

1 kommentar:

  1. Jeg prøvde også Teddy Bear for noen år siden, de ble ikke ike høye som hos dere, men flotte blomster. Året etter ble det bare sorgen, antar at den sommeren ble for vår. Prøver dem nok igjen!

    SvarSlett