torsdag 30. juli 2009

Ilden og solas farger

2009-07-29 Hagen i juli (49)
Det er ikke bare blå og hvite blomster i hagen for tida: De gule og oransje blomstene lyser opp både her og der – og mange av dem gjør mye ut av seg! – Disse flotte gule liljene er opptil halvannen meter høye, og er på sitt aller fineste nå. – De er av en type liljer som får små “formeringsløker” i bladfestene. Når det har blitt litt størrelse på dem (som ei ert omtrent) begynner det å komme små røtter, – og så detter de ned i bedet og begynner sin egen tilværelse. – Hvis man da ikke plukker dem forsiktig av og putter dem i en liten “barnehage”.
Neste år danner de et blad. Året etter en liten stengel på 10-15 cm med flere blader på, og tredje året kan de komme med en blomst i toppen, hvis løken har klart å vokse seg stor nok. – Slik fortsetter det gradvis, til de etter fem-seks år er store og herlige liljer! Tar tid ja, – men det er alltid så mye annet i en hage som blomstrer, så jeg synes slett ikke det gjør noe om det står noen småtasser i et hjørne og trenger litt tid på å bli voksne. – De er jo lette å flytte på, og etablerer seg lett på ny vokseplass! – Men de er absolutt finest når de får stå sammen i tuer, så plant gjerne flere løk sammen!

2009-07-29 Hagen i juli (56)
Her står liljene i ei flott tue! :-)

2009-07-29 Hagen i juli (58)
Det er ikke noe å si på blomstervilligheten her! – I bakgrunnen kan du skimte ei anna tue med samme typen liljer, og til høyre i bildet ei fin tue med solbrud. (Helenium)

2009-07-29 Hagen i juli (61)
Solbruden har blomstra et par uker nå, så den begynner å bli ganske falma i forhold til fargen den hadde da blomstene foldet seg ut – da var de nesten knall røde! Jeg mener denne sorten heter ‘Moerheim Beauty’.
I bakgrunnen kan du se ei tue med oransje liljer, også av en type som danner formeringsløker i bladfestene – på dette bildet kan du faktisk se småløkene hvis du kikker godt (eller du kan klikke på bildet og se på det i forstørra utgave, da ser du de svarte småløkene langs stilken på liljene!)

2009-07-29 Hagen i juli (73)
Ja, herved skulle vel all tvil være fjernet, dersom noen var usikker på hvordan disse småløkene så ut! ;-)

2009-07-29 Hagen i juli (75)
De er ganske spektakulære de oransje liljene også! Med store, kraftige pollenknapper! – Jeg har mer enn ei gang kommet inn med oransje pollenflekker på klærne eller huden når jeg har holdt på med noe i bedet like i nærheten av liljene! :-)

2009-07-29 Hagen i juli (77)
Jeg tar med dette bildet også, for jeg synes det var litt morsomt. - “Mer sjeldent enn vakkert” ville kanskje farmor sagt om hun hadde levd fortsatt, – men ingen kan vel nekte for at det av og til er kjekt å få et litt annet perspektiv på sakene! ;-)

2009-07-29 Hagen i juli (80)
Siste bilde av liljene i denne omgang!

2009-07-29 Hagen i juli (85)
I samme bedet som liljene står det også ei daglilje med utrolig store og kraftige blomster. – Jeg synes nesten de er litt for kraftige, men jeg elsker fargen!

2009-07-29 Hagen i juli (84)
Klikk på bildet og få det i skikkelig størrelse! ;-)

2009-07-29 Hagen i juli (88)
Det er lett at man tenker på rød solhatt som rosa, men når det begynner å bli litt størrelse på “kula” i midten, – da er det jammen en god del oransje på denne blomsten også! Nydelig synes jeg den er, og er glad for denne frøplanten som har vokst seg stor og kraftig i løpet av de siste par åra! :-)

2009-07-29 Hagen i juli (94) Oransje og rosa – fargekombinasjon som funker som bare det! :-)

2009-07-29 Hagen i juli (107)
Og her er en gul solhatt! ;-) Det er jo ganske morsomt da, den som heter “Rød solhatt” er rosa, og den som heter “gul solhatt” er (i dette tilfellet) rød!

2009-07-29 Hagen i juli (114)
For ordens skyld får jeg ta med et bilde av en gul solhatt som faktisk er gul – her i kompaniskap med en fløyelstjæreblom.

2009-07-29 Hagen i juli (125)
Jeg har vist mange bilder av (brungule) gule solhatter i tidligere blogginnlegg, men jeg klarer jo ikke å holde meg fra å vise flere!

2009-07-29 Hagen i juli (130)
En deilig, toårig plante med massevis av blomster! Bare pass på å ikke luk opp småplantene når de etterhvert begynner å spire – da blir det lite blomstring neste år!

2009-07-29 Hagen i juli (135)
Og her ‘Apricot Beauty’, ei deilig fyllt daglilje, med den mursteinrødoransje fargen jeg trolig aldri blir lei…

2009-07-29 Hagen i juli (138)
Litt ødelagte kronblader til tross: Det er en nydelig blomst! – Klikk gjerne på bildet for å få se det i større format! ;-)

2009-07-29 Hagen i juli (149)
Jeg liker de gammeldagse, helt vanlige mursteinsrøde dagliljene også! De er små og fine i blomsten, og blomstrer midt i juli og utover.

2009-07-29 Hagen i juli (172)
Jeg kunne tatt med en del gule og oransje roser også, men de får være til en annen gang (en del av dem har jo også blitt presentert tidligere). Men denne, ‘Lady Emma Hamilton’ i knopp får bli med likevel. Jeg kjøpte to av denne sorten i våres, og hadde neppe angret om jeg hadde kjøpt åtte til! Den har en deilig farge, kommer fra David Austin, og er altså en moderne rose som kombinerer “nye og gamle egenskaper”. Den remonterer og har en fantastisk form og farge. Duft lar seg vanskelig bringe via internett, så er du i nærheten får du heller komme innom og lukte på den selv! ;-)

Årets første høststorm er annonsert i dag, så vi sitter tørt og godt inne i stua og ser ut på regnet mens vi lurer på når det vil brake løs! – Det er visst i kveld den skal komme, men så lenge vi har det varmt og godt inne, så får det bare regne og storme! Så får jeg heller ta en runde og hjelpe til hvis det er noen ute i hagen som trenger litt assistanse! ;-)

Nyt dagen i dag!
Knut Olav

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar