mandag 26. april 2010

Juleroser

Sukk! Juleroser! - Særlig Helleborus x hybridus, eller orientjulerose! – Jeg må vel bare innrømme at jeg har tapt hjertet mitt til disse fantastiske blomstene, som står og blomstrer med den største selvfølge mens de aller fleste andre stauder fortsatt bare står med knoppene i jordskorpa!
Ja, juleroser kalles de, men av og til blomstrer de i juli! Og noen ganger setter de i gang i november – og blomstrer til langt utpå våren. De mange ulike hybridene av orientjulerose kommer gjerne i gang litt utpå senvinteren – og rundt påske er de fantastiske! Flottere og flottere for hvert år som går, ettersom tuene vokser seg større – smått om senn…

Rundt nesten samtlige av plantene mine dukker det opp små frøplanter tidlig tidlig om våren, og det er ikke få som har blitt flyttet og enten fått seg et nytt voksested i hagen vår – eller har blitt med hagegjester hjem og kommet i god jord andre steder! Hvis det var én plante jeg kunne velge ut som jeg kunne dele med andre – da måtte det ha blitt orientjulerosen!
Nei, jeg har skrevet mye om julerosene fra før, så jeg gjentar helt sikkert meg selv, men jeg vil vise noen bilder som jeg tok nå i helga.

2010-04-25 (19)
Slik står de, midt i staudebedene, med sine deilige knopper og blomster. – Jeg pleier som regel å klippe vekk fjorårets bladverk på ettervinteren slik at årets knopper og blomster blir godt synlige (og fjorårets blader er ofte ganske stygge nå på våren).

2010-04-25 (22)
De fleste plantene har blomster som fargemessig er et sted mellom hvitt og mørk lilla, men de siste tiåra har det blitt krysset fram stadig nye fargenyanser og former på selve blomsten.

2010-04-25 (26)
Denne er litt spesiell, den ser egentlig ut som den er ganske lys, men så har den mørke “nerver”, som gjør at den på avstand ser litt “skittenrosa” ut. – Ei stund var jeg litt i tvil om jeg likte den, men nå er jeg ganske sikker på at dét gjør jeg!

2010-04-25 (34)

Og dette må være den hviteste hvite vi har i hagen vår! Jeg synes den er like hvit som en brudekjole!

2010-04-25 (38)
Denne har litt annerledes blomsterform – og i likhet med en god del av hybridene – prikker på innsiden av kronbladene. – Særlig pent er det med hvite blomster og mørk lilla prikker!

2010-04-25 (76)

Denne tua mer hvite juleroser er en av mine favoritter – jeg håper den får mange “barn”. – Det ser lovende ut! Den er ganske hvit når den begynner blomstringen, men i likhet med de andre “falmer” den ettersom tiden går, og blir mer og mer grønn-hvit. En farge jeg synes er utrolig vakker på blomster!

2010-04-25 (101)
Og her en liten plante som blomstrer for første gang – med én nydelig blomst – midt i staudebedet hvor den ble plassert i fjor! Den er to eller tre år gammel! Så litt tid tar det før det blir snakk om store tuer – derfor er det likegodt å bare komme i gang!

2010-04-25 (115)
Og her er opphavet til planten på det forrige bildet! Den store, gamle røde julerosa mi, som er ei av de første jeg fikk tak på! Den står rett ved trappa til inngangsdøra, så vi kan følge med på den hver gang vi går ut eller inn. – Dét er en ganske lur plassering av slike planter som blomstrer lenge – og på en tid av året som det kanskje ikke er så mye annet som blomstrer i hagen!
Til slutt skal jeg vise en julerose som ikke er en orientjulerose. Det er en nydelig grønn julerose med “bolleformede” blomster. Og jeg husker dessverre ikke latinske navnet! Tips meg i en kommentar hvis du vet det!

2010-04-25 (45)
Så avslutter jeg bare med å si som jeg har sagt før: Har du ikke juleroser i hagen din – så er dagen i dag dagen å gjøre noe med det!

Lykke til – du vil ikke angre!
Knut Olav

1 kommentar:

  1. Lekre Helleborus og bilder! Jeg sitter bare og nyter! Skaffet meg H. niger i fjor som nok har råtnet opp, men skal prøve på nytt!, og en rød H. orientalis. Den er det liv i, men jeg må visst være tålmodig. Flott å høre at de formerer seg så villig når de trives. Håper at de vil det hos meg.

    SvarSlett