mandag 6. juni 2011

Juni–akeleier, iris og peoner…

2011-06-06 Hagen i juni (1)

Juni er ei deilig tid i hagen. Endelig er staudebedene fine og frodige – sjøl om ikke alt blomstrer ennå! Og vi får deilige dager med solskinn og varme – og forhåpentligvis noen som denne mandagen da jeg tok disse bildene: Fuktige, deilige dager med masse regn! Det er godt for oss som er litt late og gjerne ser at naturen selv ordner med vanninga i hagen! ;)

2011-06-06 Hagen i juni (14)

Men, det ble ikke noe latmannsliv denne dagen: Jeg hadde nemlig 125 bøkehekksplanter som måtte i jorda! For noen uker siden fjernet jeg hele hekken langs gjerdet mot naboen min, det var en vinterligusterhekk som vi aldri fikk helt skikk på, antakeligvis fordi det står en del busker og trær på den andre siden av gjerdet – og hekken vår må konkurrere med disse. – Bøkeplantene vil forhåpentligvis klare seg bedre i den konkurransen! :)

2011-06-06 Hagen i juni (44)

2011-06-06 Hagen i juni (26)

Men det er ikke bare arbeid – det er mye i hagen som man bare kan stoppe opp og nyte nå! Jeg var litt lei sibiriris for et par år siden, for alle plantene var blitt så store – og etter blomstringen la de seg ut over andre planter i nærheten. Men når jeg ser de vakre blomstene, da tror jeg nesten jeg kan tilgi hva som helst! ;) De må bare holdes litt i “ørene” disse sibiririsene! :)

2011-06-06 Hagen i juni (76)

I bakgrunnen her står de gule dagliljene som blomstrer for harde livet nå! Det er en plante jeg husker godt fra barndommen, og det var en av de første plantene jeg prøvde å frøformere.

Men jeg må ha med et par irisbilder til:

2011-06-06 Hagen i juni (34)

Dette er ei tue med lys gule hageiris, og i bakgrunnen står det ei fin tue med hagerørkvein.
Den gule irisen trives tydeligvis veldig godt i jorda vår, så jeg har delt den og plantet den også andre steder – og den vokser og trives!

2011-06-06 Hagen i juni (35)

Og så er det jo sjølsagt akeleietid i hagen! De fantastiske, deilige akeleiene som frøsår seg og dukker opp akkurat hvor de vil sjøl! Det er sjelden jeg flytter dem, med mindre de trenger seg altfor mye innpå en litt mer forsiktig nabo! ;)
2011-06-06 Hagen i juni (57)

Kritthvite, fløtehvite, lysrosa, rosa – og nesten røde – i alle nyanser! Enkle og doble. Lar du dem frøså seg som hos oss vet du aldri hva du får! Og de lilla da – og blå! De er like fine alle sammen! :)

2011-06-06 Hagen i juni (80)

2011-06-06 Hagen i juni (110)

Til tross for at vi har gitt vekk haugevis med akeleieplanter i vår, er det fortsatt mer enn nok igjen i hagen – og som sagt: De frør seg så rikelig at det snart blir en haug med nye planter å gi bort! :)

2011-06-06 Hagen i juni (85)

Den ferskenfargede kongelysplanten sådde jeg for en del år siden, og hvis jeg ikke husker feil ble det seks planter som står på forskjellige steder i hagen! Jeg tør ikke å prøve å dele dem – men er det noen som vet om det går an å ta f.eks basisstiklinger av den? Kanskje jeg skal prøve uansett, – det er jo alltid kjek å forske litt! ;)

2011-06-06 Hagen i juni (103)

Frodige storkonvaller under syrinen – nå er de nesten avblomstret begge to! På terrassen står krukkene med agapanthus. – Om noen uker håper jeg de er fulle av deilige blå blomster! :)

2011-06-06 Hagen i juni (132)

Og til slutt et bilde av den fantastiske rosa bondepeonen vi har to flotte planter av – en på hver side av trappa! Regnværet har gjort at alle blomstene har bøyd seg nesten ned til bakken – og jeg synes de er uimotståelig vakre med alle vanndråpene!

Nå håper jeg bare alle får en herlig juni måned i hagene sine! Nyt hver dag du har sjansen til det! :)
Knut Olav

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar