onsdag 27. juni 2012

Sommerferie

En måned etter at vi dro fra hagen sist, er vi endelig tilbake! Og det er deilig! Nyklippede plener (takk pappa) og nyluka kjøkkenhage (takk mamma) – og blomsterbedene ser ut som en drøm!

2012-06-27 Hagen på Møll (4)

I østveggen av huset blir det tørt i løpet av sommeren, men sitrontimian og lammeøre trives godt likevel, og akkurat nå står sitrontimianen nydelig i blomst! – Og på pergolaen ved hushjørnet blomstrer blåregnen!

2012-06-27 Hagen på Møll (7)

Og slik så det ut da vi kikket over porten! I skyggebedet under pergolaen plantet jeg (omsider) to ulike typer hosta i fjor sommer – og de har fyllt ut nesten hele bedet, – men ikke helt: Midt på er det fortsatt en liten åpning der selvsådde revebjeller og matrem har funnet et voksested. Det er noe utrolig flott med disse plantene som bare lever sitt eget liv i hagen – og dukker opp der de selv finner det for godt! At det var en ren hvit revebjelle som står sammen med den fyllte matremen – mot de hvite murene, det har aldri falt meg inn som en kombinasjon å prøve – men du så vellykket!

2012-06-27 Hagen på Møll (11)

Inne i selve hagen er det revebjeller i mange nyanser mellom hvitt og knallrosa. Jeg sådde noen revebjeller for en del år siden, – og flyttet i tillegg inn et par årsskudd fra naturen – og siden har de krysset seg og kommet i ulike nyanser – jeg trodde ikke det var så mange i år, men når de står i full blomst så er det jo rett og slett en del i år også! De fleste rykker jeg opp før de sprer frøene sine, men når det er planter som jeg synes er særlig fine, så lar jeg dem stå og få frø seg!

2012-06-27 Hagen på Møll (40)

Farmors “gamle” oransje liljer er også i full blomst. – De sprer seg også, om enn i et litt mer moderat tempo! Akkurat nå har de ikke så store konkurransen i dette bedet, – men her skal det bli mye fint etterhvert!

2012-06-27 Hagen på Møll (48)

I fjor gikk dette bedet tvers over der det nå er plen! Jeg gravde opp bedet tidlig – og sådde plen tidlig – og allerede i fjor på ettersommeren var plenen fin. – Nå ser vi rett og slett ikke skillet! (Reduksjonen av bedet var rett og slett et ledd i prosjektet “Mer familievennlig hage”, et prosjekt som har vært veldig vellykka).

2012-06-27 Hagen på Møll (49)

Heder og ære til den som kan fortelle hva dette er uten å lese videre i teksten!
”Busken” til venstre er en haug med vaidplanter i frø – og plantene til høyre (som nok flere kjenner igjen) er purreplanter som har fått stå igjen fra i fjor – og som snart vil blomstre med store flotte blomsterballer!
Med andre ord: En god grunn til ikke å spise all purren! ;)

2012-06-27 Hagen på Møll (64)

Kassene i kjøkkenhagen gjør den velstelt, og når plenene er klippet – og kantene trimmet, så ser det ganske bra ut! :) Treet midt i bildet er valnøttreet jeg plantet for ti-tolv år siden, og som nå virkelig begynner å bli et fint lite tre! (Så blir det spennende å se hvor mange nøtter vi får i år!)

2012-06-27 Hagen på Møll (72)

Jeg måtte flytte noen av liljene – og de ble rett og slett plassert utenfor hekken, så de lyser opp litt for forbipasserende! – De er ikke så store i år, men jeg får vel gjødsle litt og håpe de blir større og kraftigere neste år!

2012-06-27 Hagen på Møll (74)

Og her er en av gangveiene inn i hagen. – Dette bedet har inntil videre fått status som “villbed”, eller “naturbed”. – Her må staudene og buskene som står der klare seg sjøl de neste årene, og det som måtte komme av andre planter vil få relativt frie tøyler. Med tre småunger under tre år sier det seg selv at prioriteringene blir annerledes enn de var for fire-fem år siden! – Men jeg gleder meg til å følge med på bedet, for det ser fortsatt ganske fint ut. (Og blir det for ille, så klarer jeg vel å lure meg ut en morgen rett etter at det har blitt lyst og “powerluke” en time før ungene våkner! ;D)

2012-06-27 Hagen på Møll (76)

Mer fra “villbedet”. – Det er jo ganske pent dette også, er det ikke?

2012-06-27 Hagen på Møll (78)

Nesten hele hagen, med villbedet, gangvei, kjøkkenhage, gangvei, bed, plen, hekker og terrassen nærmeste huset.

2012-06-27 Hagen på Møll (85)

Villbedet – idet sola går ned i heia i vest.

2012-06-27 Hagen på Møll (93)

2012-06-27 Hagen på Møll (96)

Vinterligusterhekken rundt kjøkkenhagen klippet vi ned fra en drøy meter til knehøyde for en måned siden – og nå er det masse små nye knopper på kvistene som står igjen – så om en måned til, så har vi nok en grønn hekk! ;)

2012-06-27 Hagen på Møll (103)

Snille foreldre har vannet tomatplantene jeg ikke kunne ha plantet for en måned siden hvis de ikke hadde vært villige til å vanne i mellomtida – de skal få “betalt” i form av tomater utover ettersommeren og høsten! :)

2012-06-27 Hagen på Møll (106)

Det er ikke alt jeg har sådd i kjøkkenhagen som har kommet like godt opp: Det er dårlig med erter, og noe av salaten ser ut som den slett ikke har tenkt å vise seg i det hele tatt. – Jeg er spent på løken i år, om vi klarer å få okei størrelse på den, så hvis noen har gode tips tar jeg gjerne imot!
Ellers blir det nok om å gjøre å plante inn og så mest mulig i løpet av de kommende dagene, slik at vi får mest mulig utbytte av kjøkkenhagen i løpet av sommeren!
Joda, den vaiden må vel vekk, men jeg får vel spare en plante eller to så jeg får frø – så skal jeg gi den en sjanse i villhagen for å se om den klarer å karre til seg en plass der!

2012-06-27 Hagen på Møll (89)

Og med villhagen i forgrunnen og huset i bakgrunnen vil jeg ønske alle en fantastisk flott sommer!
Knut Olav

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar