fredag 13. juli 2012

Midten av juli

2012-07-13 Hagen på Møll (4)

Jeg har ikke noe imot sommerblomster. Slett ikke! De er nydelige!
Det er vel heller det at jeg stort sett har hatt så mye å gjøre i hagen at jeg ikke har orket å “styre med” disse som må plantes ut på nytt hvert år – eller når de står i potter – og man daglig må passe på at de har vann og gjødsel. – Det er så mye annet i hagen som krever oppmerksomhet og stell, at jeg stort sett har overlatt sommerblomstene til andre! – Og det er jo litt synd, for man får jo så fantastisk mye flott med noen ganske få sommerblomster!
I fjor hadde jeg noen lys gule margeritter i et bed langs husveggen, og det var veldig vellykket, så jeg hadde tenkt å kopiere det. Men, så har man da fått en ung dame med meninger i husstanden (hun blir tre utpå høsten), og da hun var med pappa på gartneriet, tviholdt hun på at vi skulle ha de “losa”! Vel, noen ganger er det helt greit at de små får være med å velge, og dette var en av dem. Så det ble rosa! Dog ikke i bedet, men i seks potter som står ved inngangspartiet. Og det ble riktig pent det også! :)

2012-07-13 Hagen på Møll (12)

Det var her margerittene skulle havnet, men jeg ble ikke helt fortrolig med fargekombinasjonen med sitrontimianen, som fortsatt blomstrer. – Noen sitrongule tagetes derimot, fikk plass innimellom. Jeg kjøpte 50, og har (ei lita uke etter at vi var og handlet) fortsatt 17 småplanter som ikke har fått plass for sommeren! Det er rett og slett bare latskap at de fortsatt står i pottene, men som med så mye annet: Får man ikke gjort det mens man holder på, så kan det lett gå noen dager! Jeg vil tro det er en og annen hageentusiast som kjenner seg igjen! ;)

2012-07-13 Hagen på Møll (27)

Siden sist jeg skrev blogginnlegg har de gode, gamle, trofaste mursteinsfargede dagliljene kommet i blomst. De er alltid like velkomne! De blomstrer like sikkert, år etter år! Disse har jeg plantet flere steder i hagen!

2012-07-13 Hagen på Møll (38)

Og hvis du tenker at dette ligner på en nellik – da har du helt rett! :) En hardfør og utrolig velduftende plante, som kommer trofast igjen år etter år! Og det liker vi jo!

2012-07-13 Hagen på Møll (56)

I et av bedene foran huset står to ulike typer prydgrass: Hagerørkvein til venstre, og en halvhøy miscanthus i midten av bildet. – Sistnevnte har blitt ei utrolig flott og diger tue i løpet av de siste årene, og står med aksene sine hele vinteren. ‘Rotsilber’ heter den.

2012-07-13 Hagen på Møll (62)

Revebjellene “synger på siste verset”, men de får stå noen dager til. Så fjerner jeg de aller fleste av dem så det ikke blir altfor mye frø rundt forbi. – Det blir alltid nok til at det kommer nye planter! :)

2012-07-13 Hagen på Møll (67)

Og når lavendelen og de ettårige valmuene blomstrer – DA er det sommer. Eller, i år kan det vel muligens diskuteres, for vi venter fortsatt på det gode, varme, sommerværet!

2012-07-13 Hagen på Møll (85)

I kjøkkenhagen står det igjen noen purreplanter fra i fjor. Nå er de drøyt halvannen meter høye – og i knopp! Ganske flotte faktisk, så det er ikke så farlig om man ikke rekker å spise opp all purren!

2012-07-13 Hagen på Møll (99)

Fløyelskjæreblomen står også i blomst, vi har en rosa og en hvit sort. Begge har vi fått av gode venner, så det gir gode minner når de blomstrer! :)

2012-07-13 Hagen på Møll (124)

Og kuletistlene er også fine for tida. – I bakgrunnen står to rosa buskroser som jeg fikk som to bittesmå stilker med litt røtter på for sikkert ti år siden da jeg hjalp til med å stelle opp en gammel hage i Mandal. – De er rotekte, og kommer det fine nye rotskudd i nærheten av plantene – da skal jeg dele dem fra og dele dem ut! Men jeg skal nok vente til plantene er litt større enn de jeg fikk – for det tok vel omtrent ti år før det ble brukbar størrelse på dem!

2012-07-13 Hagen på Møll (130)

Og her et nærbilde av rosene! Fine!

2012-07-13 Hagen på Møll (158)

De neste dagene kommer det en mengde gule solhatter. Og det er like kjekt hvert år! Noen er klargule, mens andre er nesten brune. Variasjonen er stor, og det er alltid like artig å se hvordan de forskjellige plantenes blomster ser ut! De sår seg og flytter seg rundt i bedet, så det blir aldri likt fra år til år!

2012-07-13 Hagen på Møll (172)

Nok et lite glimt fra “villbedet”, der det meste får vokse fullstendig fritt i år! Men jeg har luka litt, og det er mulig det blir litt mer også, vi får se! ;)

2012-07-13 Hagen på Møll (182)

Vi har jo noen “stier” i “villbedet” – og de var nesten uframkommelige, så her har jeg fjerna et par trillebårlass med ugrass (og stauder som hadde frødd seg) i dag!

2012-07-13 Hagen på Møll (210)

To av tre av de dominerende plantene på dette bildet har jeg luka vekk uhorvelige mengder av! Både stjerneskjermen og rødknappen frør seg hemningsløst, så det er nesten så man bør advare litt mot dem! Men de er jo slett ikke stygge noen av dem. – Og sammen med den deilige blå riddersporen blir det jo ikke så verst!

2012-07-13 Hagen på Møll (229)

Så avslutter jeg dagens bildekavalkade med nok en sommerblomst: Gule spanske margeritter. Denne gangen var det pappa som bestemte, og ikke arvingen. Men hun syntes de var fine hun også! ;)

Fortsatt god sommer!
Knut Olav

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar