fredag 30. juli 2010

Rosa ‘Flammentanz’

2010-06-30 Hagen (188)
Rosa ‘Flammentanz’ er ei fantastisk rose som blomstrer overdådig i overgangen mellom juni og juli. I år var den i gang med blomstringen (om enn fortsatt sparsomt), da vi kom ned til sommerferien 21. juni – og en måned senere, 21. juli var det fortsatt mange pene blomster!
Men. Etter en måned med masse flotte blomster var det også ganske mange roser som ikke var så pene lenger:
2010-07-21 Rosa 'Flammentanz'
Ikke like pent 21. juli nei! Haugevis av rosekronblader hadde allerede drysset av, og når de tørker på terrassen blir de ganske vanskelige å få vekk…
– Men i toppen av rosa var det fremdeles pene roser!
2010-07-21 Rosa 'Flammentanz' (5)
Så hva gjør man?
2010-07-21 Rosa 'Flammentanz' (8)
Vel, jeg vet ikke hva andre ville gjort, men vi gjør som vi gjør hvert år: Sier takk for nå – og finner fram hansker og rosesakser! De første årene jeg hadde ansvar for disse rosene klippet jeg bare tilbake de blomstrende skuddene bittelitt, – med det resultat at plantene ble aldeles for store og voldsomme. – Så etterhvert har jeg gått hardere og hardere til verks. Og med gode resultater! Jeg klipper samtlige blomstrende skudd helt tilbake til hovedstammene, – og ikke lenge etter kommer det nye skudd både her og der!
Joda, jeg innrømmer at akkurat nå ser rosene skrekkelig skamklipte ut, men jeg vet også at utpå høsten så vil de nye skuddene allerede gi meg en god del nye roser, dog langtfra så mange som sommerblomstringen. – Utover høsten beundrer vi imidlertid hver enkelt rose mye mer enn om sommeren – når det bare er et hav av dem! – OG, jeg får samme fine blomstringa neste sommer som jeg har hatt i år!
Men nok prat – her kommer et par bilder av hvordan rosene ser ut 30. juli. – En måned etter at jeg tok det første bildet:
2010-07-30 Hagen (13)
2010-07-30 Hagen (25)
I tillegg til å klippe rosene tilbake, løsnet jeg dem også fra veggen i år, for jeg har malt hele huset – men ville vente med sydveggen til rosene var avblomstret. – To strøk med ny maling – og så prøve å “flette” rosegreiene på plass igjen. – Dermed ble det til at jeg også tok vekk noen hovedgreiner, for å få okei form på plantene, og for at de ikke skulle stikke for mye ut fra veggen. – Jeg kortet dem også inn litt i toppen, for de har vært litt vel høye…
Så tenker kanskje noen at det blir litt trist når rosebuskene blir klipt så hardt tilbake. – Slett ikke! Etter en måned med et rødt “blomsterhav” på begge sidene av trappa er det rett og slett en lettelse å få rensket opp! – Og så kommer det jo nye ting å feste blikket på! – Hos oss blomstrer agapanthusene nå, – og dermed dras blikket til dem – og man glemmer helt bort at rosene står “skamklipte” oppover veggene!
2010-07-30 Hagen (21)
Du ser ‘Flammentanz'en i bakgrunnen, men med agapanthus, hibiscus og canna i bedet har vi det i grunnen helt fint! – Så, takk for nå til klatrerosene, – så ser vi fram til spredt blomstring utover høsten (faktisk helt fram til jul hvis det ikke blir langvarig frost) – og ny “flammedans” neste sommer!
Knut Olav

4 kommentarer:

 1. du sjokkerer like mye i år som i fjor. Det derre hadde jeg ikke hatt hjerte til å gjøre! (uansett hvor smart og gjennomtenkt det jo er) Men men, du får kanskje en god bunke med buketter å ha inne da? litt trøst..

  Godt å se deg tilbake på bloggen!

  SvarSlett
 2. Vet du hva Anne - ALT gikk rett på komposten! ;-)

  SvarSlett
 3. Vår Flammentanz er nå klipt helt "inn til beinet" etter din oppskrift. Er skeptisk, men håper det blir like bra som i din hage.

  SvarSlett
 4. Tøft! - Jeg hadde neppe tort å prøve det hvis jeg ikke allerede visste at det fungerer veldig bra (ihvertfall her hos oss)...
  Eller, det vil si: En gang var jo den første - men det var vel helst et lykketreff, i og med at plantene hadde blitt altfor store og jeg måtte skjære dem skikkelig tilbake for forhåpentligvis å få litt orden på dem igjen.

  Og siden den gang har jeg gjort det samme hvert år. - Håper det blir bra hos deg også Tullin!

  Knut Olav

  SvarSlett