fredag 30. juli 2010

Frøsådde georginer

2010-07-30 Hagen (1)
26. april sådde jeg noen poser med georginefrø, og omtrent samtlige frø spirte. Jeg priklet ut og plantet om, og til slutt endte jeg opp med å plante drøyt 100 av dem ut i kjøkkenhagen – og resten solgte jeg. Her kan du lese om starten om det skulle være av interesse.
2010-07-30 Hagen (2)
De fleste av dem hadde grønne blader, men cirka en tredjedel har “rødt” bladverk. Enkelte lesere kjenner kanskje georginen ‘Bishop of Llandaff’, og disse heter ‘Bishop’s children’. På frøposen ser det ut som om det skal bli ulike nyanser på blomstene, men siden bare en av dem har begynt å blomstre – så blir det spennende å se de kommende dagene!
2010-07-30 Hagen (3)
Og her er det tredje bedet, her havnet de største plantene – og her er også blomstringen godt i gang. – De blir jo ikke så enormt store og kraftige det første året – men jeg må si jeg er overrasket over hvor godt mange av plantene har vokst! Enkelte nærmer seg meteren – og det er tross alt bare 3 måneder og 4 dager siden jeg sådde dem!
Planen var å ta vare på de beste, og plante dem ut igjen neste vår, for å ha en del planter til rett og slett bare å ta inn blomster fra!
2010-07-30 Hagen (4)
2010-07-30 Hagen (5)
2010-07-30 Hagen (6)
2010-07-30 Hagen (7)
2010-07-30 Hagen (8)
2010-07-30 Hagen (9)
2010-07-30 Hagen (10)
Dette er bare starten! – De fleste plantene har ikke begynt å blomstre ennå – men jeg er allerede veldig godt fornøyd med resultatet! Foreløpig er det ingen blomster som er kjempestore – og det synes jeg er helt greit. Det er lettere å bruke georginene i buketter hvis de har en litt mer moderat størrelse. – Og jeg synes det begynner å bli fin variasjon i fargene. De første som kom var gule og hvite – men heldigvis kom det flere andre farger etterhvert!
Veldig fin måte å få masse flotte blomster – rimelig! – Georgineknollene mine, som jeg har overvintret fra i fjor har ennå ikke begynt å blomstre – så disse “småtassene” er jammen kjappe! Fra frø til nydelige blomster på under hundre dager – det imponerer ihvertfall meg!
Frøene har jeg kjøpt hos svenske Impecta og engelske Thompson & Morgan.
Knut Olav

5 kommentarer:

 1. Imponerende..., og nydelige. Likte veldig godt det mørke bladverket:)

  SvarSlett
 2. Det mørke bladverket er virkelig flott som en variasjon mot alt det grønne!
  Jeg fikk tak i noen 'Bishop of Llandaff' for noen år siden, og har dem fortsatt - så får vi bare se om "barna" kan måle seg med den! (Nå får jeg for ordens skyld legge til at jeg ikke har tatt frø sjøl - men har kjøpt dem, så ingen er i tvil om det!)
  Men det går godt an å ta frø fra egne georginer og så dem - jeg gjorde det for mange år siden, og det er alltid spennende å se hva man får av former og farger!

  SvarSlett
 3. Georginer er flotte - de mørkbladete du viser spesielt fine! Voksekraften er det ikke noe å si på:-)
  Pga snilene er så glad i dem har jeg kun en sort i krukke i år, men skulle gjerne hatt et helt bed.
  Flammentanz'en er imponerende. Røde roser mot hvite husvegger er flott! God jobb du har gjort med malinga.

  SvarSlett
 4. Georginer er skikkelig flotte sommerblomster, som en også kan ta inn om høsten! Jeg gjorde det i fjor, men ikke alle ville spire...Georginer er noe jeg bare MÅ ha, sammen med erteblomster, blodbeger, skaugumbegonia, lobelia, tagetes og you name it =)

  SvarSlett
 5. Ja jeg har også erfart at de man sår er kjappe med å blomstre :) Sådde noen i år, men, kremt, de døde av manglende vanning, med påfølgende drukning dessverre. jaja. Knollene står nå blomstringsklare, litt sol hadde gjort seg.

  SvarSlett