lørdag 30. oktober 2010

Siste helg med sommertid

Da var vi kommet til siste helga med sommertid. Vel, sommer er det slett ikke lenger, det er snart bare klatrerosene igjen som blomstrer i hagen. – Og en og annen klematis og noen stauder her og der som har satt noen knopper helt på tampen av sesongen.
Men det er mye som er vakkert likevel!
2010-10-30 Hagen (7)
Bøkehekken er i ferd med å få sin herlige brune farge, og på en kvist satt det jammen ei lat lita marihøne som fortsatt ikke hadde funnet seg noe gjemmested for vinteren.
2010-10-30 Hagen (14)
Syrinene har fått “løftet skjørtene” sine en tanke! – De står jo bare og vokser og vokser disse buskene, og plutselig har man blitt så vant til det at man ikke tenker på at de er blitt dobbelt så store!
Jeg begynte å fjerne en del greiner i høstferien, men i dag har jeg fått klippet vekk og plukket opp ganske mange småkvister rundt hovedstammene. – Og så har jeg fjernet noen av de gamle stammene også. Godt å få gjort slike ting av og til – med ett åpner hagen seg opp, og jeg gleder meg allerede til å kunne se bedet foran syrinene mellom stammene!
2010-10-30 Hagen (16)
Ved framtrappa blomstrer ‘Flammentanz’en fortsatt, med fine røde roser. – Og hekkene er kjempefine. Neste år er planen at de skal klippes ned til halv høyde!
2010-10-30 Hagen (59)
Rosa ‘Flammentanz’.
Men det er også andre ting i hagen som er flott nå. Noen av prydgrassene er flotte! Vi har to ulike Miscantus, den ene blir nesten tre meter høy og setter ikke aks i vårt klima, men vi har en som er en god meter, ‘Rotfeder’ heter den.
2010-10-30 Hagen (20)
2010-10-30 Hagen (21)
Vi har tre slike tuer, plantet på likt, men de har nok hatt litt ulike forhold med “naboer” som enten har gitt dem plass eller trengt seg på. – Et nærbilde kan vi vel også ta med:
2010-10-30 Hagen (30)
Fine nå, men enda finere blir de utover vinteren!
2010-10-30 Hagen (25)
Ellers er det jo enkelte planter som har utrolig fine frøstander. På pagodeblomsten (Phlomis russeliana) står frøstandene hele vinteren, og de store bladene holder seg grønne. – Dermed dekker de godt, så akkurat her trenger jeg ikke luke noe særlig ugrass – og det er jo fint! – Jeg liker planten veldig godt i blomst også, så dette er nok en av de plantene jeg kommer til å plante flere av de neste par åra.
2010-10-30 Hagen (35)
Her pagodeblomsten sammen med ‘Rotfeder’ og nede i venstre hjørne en oktoberbergknapp. – Oktoberbergknappen er forøvrig særdeles enkel å lage flere planter av. – Det er stort sett bare å ta ei grein og stikke i jorda, la det gå noen uker – så har den slått røtter – og man har fått en ny plante!
2010-10-30 Hagen (43)
Jeg ble fristet til å ta med dette bildet også! Om sommeren har pagodeblomsten lys gule “pagoder” oppover langs stengelen sin. Veldig fint sammen med f.eks. blå prydsalvie.
Noen ganger byr plantene våre på uventede inntrykk, – som her:
2010-10-30 Hagen (46)
Frosten har farget ligusterhekken purpuraktig – og ei grein av en flikete malurt har lurt seg opp og stikker ut i hekken. En overraskende, men fin kombinasjon på en grå høstettermiddag.
2010-10-30 Hagen (56)
Høstasters blomstrer fortsatt. Det vil si: Den blomstrer ikke lenger nå. Jeg syntes den hadde blitt så ruskete at jeg klippet den ned og kastet den på komposten!
2010-10-30 Hagen (64)
Oversiktsbilde fra trappa. – Her ligger det nok litt i kortene at det vil bli litt forandringer til neste år. Hekkene nærmest skal klippes en del ned – og kanskje vi kommer til å fjerne et par planter på hver side for å lage åpningen litt større.
Ved flaggstanga har vi tenkt å dele bedet i to og lage en fire meter bred stripe med plen i det som er midten av bedet. – Det betyr at høstasters, juleroser, prydgrass og masse andre stauder (helt sikkert en del løk også) må graves opp og flyttes. Hadde jeg hatt tid og plass skulle jeg gjort det nå, men forhåpentligvis blir det tid til å ta et tak rundt påske (hvis det da ikke fremdeles ligger snø).
Vel, vel, vi får se når den tid kommer. – Jeg slutter av med nok ei lita rose, og krysser fingrene for at ‘Flammentanz’en fortsetter å blomstre til vi finner knopper på julerosene!
2010-10-30 Hagen (60)
Så stiller vi klokka i morra natt – og dermed kan vi vel snart ønske alle sammen en god vinter, – men det føles fortsatt litt tidlig, så: Fortsatt god høst alle sammen!
Knut Olav

3 kommentarer:

  1. For et fint innlegg! Kjekt å lese og sjå bilder. Fantastisk fint!

    SvarSlett
  2. Tusen takk for hyggelig kommentar! :)
    Knut Olav

    SvarSlett