onsdag 24. november 2010

Snart jul!

I dag er det en måned til jul – og jeg har satt meg ned for å lage et blogginnlegg som er ganske annerledes i forhold til de jeg pleier å skrive.

Vanligvis poster jeg en mengde bilder fra hagen og forteller hva som skjer – eller jeg lager et blogginnlegg om en utvalgt plante. Slik blir det ikke i dag.

Det er ei stund siden jeg har vært heime på sørlandet – hos hagen vår – nå. Akkurat nå sitter jeg i leiligheten vår i Stavanger og kikker ut på en klar og kald høst- eller vinterdag med strålende sol som avslører hvert minste lille støvkorn her inne i stua.
I sofaen ved siden av meg ligger ei trøtt lita tulle på snart 14 måneder, litt trøttere enn vanlig – og litt varmere enn vanlig. Ikke helt i form med andre ord, men alle sier at slikt må man regne med en del av når de små begynner i barnehage og blir utsatt for andre bakterier og virus enn det de er vant til. – Imunforsvaret skal bygges opp og styrkes, så det er bare å ta imot – og gjøre det så kjekt som mulig når formen ikke er på topp!

Men jeg har ikke logget på for å skrive om helsesituasjonen i familien: Jeg sitter også å kikker ut på verandakassa vår, og et par potter med planter – som trass i at det har vært frost flere ganger allerede – imponerer meg! Fem tøffinger holder fortsatt trassig stand: Stemorsblomster, ringblomster, spanske margeritter, en lilla surfina – og kjempeverbenaene. – Nåvel, det begynner å bli langt mellom de lilla blomstene på verbenaen – men den holder formen så godt – at på litt avstand ser det ut som den blomstrer som bare det fortsatt – og at den vil gjøre det framover også!
Surfinaen er ganske slakk i bladverket, men full av deilige, lilla blomster, stemorsblomstene blomstrer jo rett som det er hele vinteren, og ringblomstene er heller ingen overraskelse, men de spanske margerittene overrasker meg. – Jeg trodde de var litt varmekjære, men de står så grønne og frodige, så lubne og fine at jeg kunne tro de var vintergrønne! Akkurat det kunne jeg gjerne drømt om, men jeg regner med at de om ikke lenge vil gi tapt for kulden og vinteren. – Men de har jammen vært til mye glede siden de ble plantet, tidlig, tidlig i vår!

Nå strekker minsten på seg – og kaffekoppen er straks tom. Rolig musikk fra høytalerne, – ro og fred. – Også ro fra hagearbeidet. De neste tre månedene blir det minimalt med hagearbeid, – kanskje de fire neste om det blir snø…

Men vi glemmer ikke hagen i mellomtida: Endelig blir det tid til å lese både hagebøker, hageblader som man har liggende – og ikke minst besøke spennende nettsider til inspirasjon og glede! Jeg håper bare jeg klarer å holde meg fra å bestille like mye nye frø som jeg gjorde i fjor på denne tida. – Det har jeg rettogslett ikke plass til, så jeg får prøve å holde meg på matta i år!

Vel – det er best jeg slutter av – nå får jeg nemlig “hjelp” på tastaturet. – Og den “hjelpen” fører ofte til at både to og tre taster rives løs og møysommelig må festes på plass igjen! Iveren etter å hjelpe er stor – så jeg får klappe igjen laptopen – og håpe hjelpsomheten også følger med ut i hagen om noen måneder og år! Hun skal ihvertfall få slippe til om hun vil! ;-)

Ha ei riktig fin siste måned før jul!
Knut Olav & Karen

3 kommentarer:

 1. Du som har mild vinter burde prøve Cyclamen ute. Den og ranunkler tåler mye mer enn en skulle tro. Hvis Cyclamen bare blir herdet går det helt greit ned mot -5. Vi har -10-12 og det går ikke. Ranunkler er kanskje ikke så lett å få tak i nå, men noen burde ta tipset og starte produksjon for høst/tidlig vinter.

  God bedring til tulla.

  SvarSlett
 2. Takk for det Mari Anne.
  Ranunkler har vi ikke, men vi har både cyclamen hederifolium (som blomstrer seinhøstes) og cyclamen coum (som blomstrer midtvinters, står gjerne med fine knopper i januar dersom det ikke har vært for kaldt eller de er gjemt under snøen). Uansett har de nydelige små blader, men det er alltid gøy når de fine små blomstene kommer. - Hos oss blir det opptil 15-20 kuldegrader - og det går faktisk helt greit! ;-) Så kanskje du bare må prøve du og! ;-)
  Hilsen Knut Olav

  SvarSlett
 3. SÅ flott blogg du har. Så det fine inlegget ditt i BoligDrøm, og ble nyskjerrig, og tok turen innom bloggen din. Virkelig flott, her kommer jeg igjen.

  SvarSlett