onsdag 12. mai 2010

Georginer - Dahlia

De ser slett ikke så imponerende ut tidlig på vårparten – eller som her – på høsten etter at de er skåret ned og tatt opp av jorda, – georginerøttene… – Men du og da for en vekst og blomstring de får til i løpet av sommermånedene våre!

2009-10-31 Oktober (42)

Frost tåler de ikke, så de må overvintres frostfritt. Helst kjølig og ikke for tørt. – Så ligger de der, hele vinteren og venter, disse fargesprakende, til tider nesten for fargerike blomstene!

Georginene er opprinnelig mexicanere, eller i det minste fra Sentral-Amerika. Men det latinske navnet sitt har de etter en svenske, Anders Dahl, som på 1700-tallet drev og botaniserte! Vel, nok om det…

Mot slutten av 1700-tallet ble de første frøene sendt fra Mexico til Europa, og i oktober 1789 blomstret de første georginene i den botaniske hagen i Madrid. – I løpet av kort tid ble georginer dyrket både i Spania, Nederland og England, og siden 1813 har kommersiell dyrking av georginer ført til at tusenvis av ulike sorter har blitt presentert! – Få planter kan framvise så stor variasjon i blomsterformer som georginene!

2009-08-30 Hagen i august (23)

‘Smokey’.

Noen synes det blir for mye styr med georginene, eller at de er litt “tantete” eller “bestemoraktige”. Vel, det kommer jo an på øyet som ser. De krever litt stell. Men har man først georginer, er det lett å ønske seg flere – og det blir det lett også, for knollene vokser, og på mange sorter kan du dele knollene i to, tre eller flere deler hvert eneste år – og dermed i løpet av ganske kort tid få en anselig mengde planter!
Jeg pleier bruke hendene og “lirke og lure” litt slik at jeg får delt knollene uten at jeg river dem i stykker. – Jeg synes det er greiest å gjøre om våren, for jeg vil ikke at knollene skal få skader på høsten før overvintringen, – jeg synes det er greiere å gjøre det på våren, når planten skal i gang igjen! – Pass bare på at du ikke deler knollen opp i “enkeltrøtter” – da får du bare en stilk på hver rot, og alle plantene må stakes opp! (Du kan sjølsagt gjøre det hvis du vil ha mange planter og synes det er greit å gi knollene en “voksesesong”).

2009-09-21 September (22)

En annen ting som er viktig å tenke på er at georginene ikke liker frost/kulde. – Det kan være veldig fristende å plante dem ut nå i begynnelsen av mai, men hvis været er som i år, med stadig veldig kalde netter – da er det faktisk mye bedre å la georginene vente!
Jeg planter aldri ut georginer i hagen før 17. mai. Helst ikke før 1. juni! – Jeg tror de blir finere på slutten av sommeren hvis de får en god start, og dermed skal de slippe kuldesjokk og frostnetter!

Det kan imidlertid være lurt å for-drive knollene ved enten å legge dem i et brett som du tar ut i sola på ettermiddagen og inn om natta – eller rett og slett plante dem i store potter som du setter i drivhuset hvis du har – for så å plante dem ut når tida er inne!

2009-09-21 September (26)

‘Bishop of Llandaff’ har halvenkle blomster – og rødt bladverk.

Og når blomstringa setter i gang – så varer den til frosten tar plantene! Hvis du passer på å fjerne avblomstrede “hoder” (og stilken), hjelper du planten slik at den kan bruke kreftene sine på å blomstre i stedet for å prøve å produsere frø – og logisk nok får du bedre blomstring. – Bruk ei saks og klipp av blomsterstilken helt inntil “stammen”, så slipper du å ha en plante med masse stilker som ser ut som de er “halshogde”… (Det er ikke pent!)

Men før eller senere kommer frosten igjen, og plantene som den ene dagen sto så fulle av blomster og livskraft er ødelagt og henger slappe og visne med både blomster og blader… – Det har ingen bråhast, men det er heller ikke noe stort poeng i å vente: Ut med trillebår, hagesaks og greip og få knollene opp av jorda. Det KAN være lurt å merke dem med navn eller farge, for sjøl om vi tror at vi skal huske hvem som var hvem – så er det ihvertfall sjelden at jeg gjør det når våren kommer! – Stenglene og bladene klippes av i 10-15 centimeters høyde, jorda ristes mest mulig av – og så er det klart for nok en overvintring.

Og neste år er det på’n igjen!

Knut Olav

5 kommentarer:

  1. Jeg synes de er skønne og så er der farver og former til enhver smag:)

    SvarSlett
  2. Her fant jeg jammen mange gode tips for georginene mine. Jeg prøvde meg for første gang i fjor og de ble veldig fine. Håper at de har overlevd vinteren i kjelleren til svigermor. Har forøvrig klikket litt rundt og fått masse gode tips til staudebeddet mitt også. Tusen takk!

    SvarSlett
  3. Georginer er fantastiske. Det er litt styr med de, men det er fort glemt når de står der og bare blomstrer og blomstrer helt til frosten kommer:-)

    SvarSlett
  4. Har fått helt georgine dilla de siste årene. I mars sådde jeg i tillegg frø. Hadde ikke helt troen på disse. Men alt kom kjempefint og jeg endte opp med ca 100 georginer i tillegg til alle knollene mine. En del klarte å utvikle imponerende knoller så nå er potetkjelleren full. Har du noen erfaringer med og ta ut frø av georginer? Jeg leste på nettet at dette var kjempeenkelt men de ble jo visne og helt bløte.Så skjønner ikke helt hvordan jeg får det til. Hilsen fra Raufoss

    SvarSlett
  5. Har funnet mange knoller i svigermors kjeller.fant de godt nedgravd i en stor potte.Der har de stått mange år uten å bli grodd frem.Var heldig å få de fleste til igjen.Men fikk veldi lite blomster på de,mykje blader og store"busker".Skal det knipes av blader("snyltere")Sånn som eksempel det vi gjør på tomatplanter?

    SvarSlett